NordenBladet — Rootsi kaitsepolitsei Säpo andmetel on riigi jaoks suurimad julgeolekuohud islamivõitlejad ja Venemaa. Neile lisaks ollakse Rootsis mures radikaalse rahvusluse pärast.

Vajadus kaitsta ühiskonna tähtsamaid tegevusi on varasemast suurem, on kirjas Säpo (Säkerhetspolisen) värskes, 2018. aasta kohta avaldatud aastaraamatus. Säpo hinnangul on julgeolekuohud võrreldes varasema aastaga kasvanud ning kõige suutremaks ohuks peetakse äärmus-Islamit ja Venemaad. Pikemas perspektiivis on aga Rootsi-siseselt suurimaks ohuks rahvuslikud äärmusliikumised ja nende poolt loodud migrantide-vastane õhustik, vahendab Expressen.

„Välisoht on suurem kui varem,” kommenteeris olukorda Säpo juht Klas Friberg. Vägivallaks valmis olevaid islamiste on ka Rootsis sees rohkem kui kunagi varem, kuigi Islami Kalifaat on langenud. Välisohutude seas on suuremad veel Venemaa ja Hiina. Venemaa tegeleb küberluurega ja Hiina üritab kübervõimekusega ja firmade ülesostmistega suurendada oma majanduslikku mõjuvõimu maailmas.

Välisriigid liiguvad Säpo hinnangul nn hallis tsoonis, provotseerimata sõjalisi konflikte. Kasutatakse küberrünnakuid ja strateegiliste ettevõtete ülesostmist.

Ühtlasi on raportis kirjas, et seoses välisohu suurenemisega on hakanud koonduma kodumaised migrantide-vastased äärmusliikumised.