NordenBladet — Helsingis Kiasma kaasaegse kunsti muuseumis on praegu väljas Soome fotokunstniku Iiu Susiraja näitus, mis paljusid inimesi šokeerib oma julgusega. Susiraja, kelle sünnipärane nimi on Pirre Karvinen (sünd 1975) on pärit Turu linnast. Kuigi piltidel on ta tõsine, on naine tegelikult väga heatujuline, vahendab Helsingin Sanomat.

Piltidel kujutab ta põhiliselt iseennast erinevates olukordades. Tuntuimal pildil on ta köögis, luud rindade all. Oma kunstnikukarjääri alustas ta vanematekodus ennast pildistades. Kuulsus saabus siis, kui temast kirjutas aastal 2011 Helsingin Sanomate väljaanne Nyt. Pärast seda kirjutas temast aastal 2014 USA väljaanne Huffington Post ja siis saabus rahvusvaheline kuulsus.

Naine räägib, et tahaks ka kedagi teist pildistada, näiteks oma vanemaid, või kui leiab mehe, siis teda. See oleks kunstniku jaoks lotovõit.

Aastal 2011 ütles ta, et peab end üleval koristustööd tehes. Viimased viis aastat on ta saanud kunstnikutoetust. Möödunud aastal käis kunstnik Ameerikas New Yorgis loomingulisel reisil ja see jättis sügava elamuse. Varem polnud ta kunagi lennukiga lennanud. Ameerika reis lõppes näitusega Los Angeleses.

Susiraja ütles, et Ameerika hotellid on head pildistamiseks, kuna nad on nii erinevad. Skandinaavia hotellide sisustus on väga sarnane.

Kunstnikul on kaks põhimõtet: ta ei pane üles pilte, mis talle endale vastu hakkavad ning ei tee endast alastipilte. Teist põhimõtet on ta siiski valmis rikkuma.