NordenBladet — Soome ajateenistuses toimub lähiajal viimaste aastakümnete suurim muutus, kui ajateenija baaskursust muudetakse lihtsamaks. Tegemist on uue programmiga, mis kannab nime Väljaõpe 2020, muudab ajateenistuse kursuse-põhiseks ja lihtsustab ajateenija baaskursust, vahendab Helsingin Sanomat.

Tegemist on Soome kaitsejõudude viimaste aastakümnete suurima muudatusega. Viimati muudeti allohvitseride väljaõpet. Uut väljaõpet testitakse kahe aasta jooksul ja see võetakse kasutusele kõigis väeosades. Uue programmiga muudetakse ajateenijate ja reservväelaste väljaõpe kursusepõhiseks. Eesmärk on võtta kasutusele uuem koolitustehnoloogia nagu simulaatorid ja virtuaalne keskkond. Uue väljaõppe tarbeks soetatakse laskesimulaatoreid Rootsi Saabi käest. Lepingu maht on kokku 9 miljonit eurot.

Üks osa uuendusest on ka viimastel nädalatel testitud ajateenija uudsed toidupakid. Kaasaskantava toidu abil tahetakse vähendada aega, mis kulub toitlustamise peale. Soome kaitseväe peastaabi väljaõppe osakonna info kohaselt on muutused tingitud asjaolust, et ühiskond on ümberringi edasi arenenud ja ajateenistus peab muutustega kaasas käima. Digitaalne keskkond on noortele tuttavam kui varasem konservatiivne, mida seni on kasutatud.

Väljaõppe reform ei puuduta ajateenistuse pikkust. Küll aga võivad selle osad muutuda. Praegu koosneb ajateenistus 8 nädalat kestvast baaskursusest, millele järgneb 9 nädalat kestev eriväljaõppe kursus ja lõpuks 7 nädalat kestev rühmaõppus. Allohvitseriks õppijad lähevad pärast baaskursust 16 nädalaks allohvitseride kooli. Ohvitseriks õppijad lähevad sealt pärast 7 nädalat reservohvitseride kursusele, mis kestab 14 nädalat.

Uue süsteemi järgi kestab baaskursus 6 nädalat ja on senisest lihtsam. Kaht esimest nädalat kutsustakse orientatsiooniks, mille jooksul võimaldatakse sõduri ellu pehme sisse-elamine. Praegu toimub enamus väljalangemisi ajateenistusest kahe esimese nädala jooksul, mis on intensiivne, ja seda tahetakse uue korraga ära hoida.

Pärast orientatsiooni on neli nädala pikkust kursust, mida võib valida enda äranägemise järgi. Pärast kuus nädalat kestvat algset väljaõpet järgneb 6 nädala pikkune edasine valdkonna-põhine väljaõpe, kus antakse edasi vastavalt kas maa-, mere- või õhujõudude alased baasteadmised. Alles pärast neid kahte 6 nädala pikkust tsüklit valitakse välja allohvitseriks ja reservohvitseriks õppijad. See annab parema võimaluse ajateenijaid jälgida ja neid hinnata ning valida juhtideks õiged inimesed. Reservohvitseriks õppimine algab pärast 6 nädalat kestvat allohvitseride väljaõpet. Reservohvitseride kursus kestaks senisest 2 nädalat kauem ehk 16 nädalat.

Reasõdurid jätkavad pärast kahte 6-nädalast tsüklit 6 nädalat kestva eriväljaõppe ja siis veel 6 nädalat kestva kriisiaja üksuste väljaõppega. Nädala pikkustel kutsustel on esmaspäeval sissejuhatus, teisipäeval, kolmapäeval ja neljapäeval koolitus ning reedel toimuvad testid. Kursuste jaoks on valminud õppefilmid. Uuendustega püütakse jõuda selleni, et kui ajateenijad lähevad metsa, siis on neil juba eelteadmised olema, mitte ei minda sinna õppima. Metsas olekut kasutatakse õigete võtete omandamiseks. Uut süsteemi on juba katsetatud Pori brigaadis ja tulemused on olnud positiivsed. Uuel süsteemil on olnud ka vastaseid. Uut süsteemi katsetatakse kahe aasta jooksul ja katsetused algasid eelmisel suvel.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT