NordenBladet — Soomes tuleb uuest aastast kasutusele tuluregister, kuhu tööandjad kannavad töötajate palgaandmed ja kust saab kontrollida edaspidi andmeid palkade ja pensionite kohta, samuti taotleda töötutoetust. Valitsus otsustas, et tuluregister võetakse kasutusele 2019. aastast, pensionid ja muud toetused kantakse registrisse alates 2020. aastast. Inimestel pole vaja eri toetuste taotlemiseks enam esitada palgatõendit, kuna kõik andmed on tuluregistris.

Tööandjad kannavad töötajate palgaandmed tuluregistrisse ja kuhugi mujale enam midagi edastama ei pea. Kõik ametkonnad saavad inimese kohta kätte palga ja muude tulude andmed tuluregistrist. Tuluregistrit haldab maksuamet.

Soome elanikud saavad tuluregistrist vaadata andmeid oma sissetulekute kohta. Ühtlasi näeb seda, millised ametkonnad on andmeid vaadanud.

Tuluregister lihtsustab näiteks töötutoetuste taotlemist, kuna töötukassad liituvad registriga 2020. aastal. Inimestel pole vaja enam esitada palgatõendit, kuna andmed tulevad otse registrist.

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT