NordenBladet — Hobuste ja muude tootmisloomade sõnniku kasutamine energia tootmiseks lihtsustub Soomes alates homsest, 15. novembrist. Seadusemuudatuse järgi pole kuni 50 MW võimsusega energiatootmisüksustes vaja enam taotleda jäätmepõletusluba. Sõnniku põletamiseks on väljastatud juhend.

Soome keskkonna- ning maa- ja metsamajandusministeeriumide info kohaselt on vastavad muudatused tehtud nii keskkonnakaitse kui loomadega kaasnevate kõrvaltoodetega seotud seadustesse. Maa- ja metsamajandusminister Jari Leppä ütles, et on muudatusega väga rahul, kuna sõnniku põletamine muutub lõpuks ometi lihtsamaks. See annab võimaluse sõnniku kasutamiseks neis kohtades, kus loomi on palju.

Varem on olnud lubatud sõnniku põletamine ainult jäätmepõletusjaamades. Nüüd saab aga sõnnikut põletada väikestes ja keskmise suurusega, maksimaalselt 50 MW võimsusega üksustes ja jäätmepõletust vaadeldakse kui energiaallikat.

Seadusemuudatus võimaldab täita valitsuse eesmärgi hobusesõnniku põletamise lubamiseks. Hobusesõnnikut koguneb Soomes 500 000-700 000 tonni aastas. Arvestuslikult kasutatakse sellest edasipidi põletamiseks ligi 100 000 tonni aastas.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT