NordenBladet — Soome konstaabel avaldab valusa tõe: massikuritegude uurimisega politsei ei tegele. Ainus tegevus on „info tapmine” nagu sel puhul öeldakse.

Helsingi politsei vanemkonstaabel Pauli Mäenpää kirjutab väljaande Helsingin Sanomat arvamusküljel, et massikuriteod nagu näiteks vargused on nii levinud, et need mätsitakse lihtsalt kinni ja avalikkusele infot ei anta, sest politsei ei jaksa nende kuritegudega tegeleda.

Selliste massikuritegude hulka, millega politsei ei jõua tegeleda, kuuluvad näiteks jalgrattavargused, samuti autode rehvivargused. Mäenpää väitel pole vähemalt Helsingi politseil võimalust selliste kuritegudega tegeleda. Kui politsei iga kuriteoga tegeleks, siis jookseks uurimised umbe.

Näiteks jalgrattavargus pannakse politseis lihtsalt kirja, et inimene saaks vajadusel kindlustuse poole pöörduda, ja see ongi kogu tegelemine. Vahetult pärast seda lõppeb asja uurimine ilma mingite täiendavate toiminguteta.

Politseinik väidab, et selline on praktika ja avalikkusel on õigus seda teada. Massivargustega tegelevad Soomes ühed ja samad isikud, enamasti varastatud kraami kätte ei saada ja hüvitist samuti mitte. Karistused on samuti nii leebed, et enne jõutakse varastada väga palju, kui inimene reaalselt vangi pannakse.

Mäenpää väitel on politsei muutunud vaid kindlustusfirmade tegevuse vahelüliks ja see kisub alla politseitöö moraali. Paljud politseinikud lahkuvad töölt, sest sisuliste asjadega saab vähe tegeleda. Seetõttu oleks hea, kui avalikkusele räägitaks ausalt, nagu asjad on, et kuritegude uurimata jätmise põhjus on ressursipuudus, mitte politseinike kehv töö.

 

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT