NordenBladet — Soome koolidees soovitatakse ära keelata nutitelefonid, nagu see on Prantsusmaal. Praegu takistab sellist keelamist aga seadus. Soome terviseameti lastepsühhiaater Jukka Mäkelä sõnul ollakse Soomes nutitelefonide mõju suhtes liiga sinisilmsed, vahendab Yle.

Mäkelä on eriti mures telefonide mõju pärast laste õppimisele ja heaolule. Tema väitel oleks hea, kui lapsed üldse koolipäeva jooksul telefone ei kasutaks.

Prantsusmaal kehtestati koolides alates sügisest telefonide täiskeeld. Nutitelefonid ja muud seadmed peavad olema päeva jooksul kas kotis või jäetakse nad koju.

Õpilaste keskendumisvõimet häirib Mäkelä väitel kõige rohkem sotsiaalmeedia kasutamine. Nutitelefonide kasutamise tõttu on lastel varasemast rohkem tähelepanuhäireid.

Viimasel ajal on suurenenud lastel üliaktiivsus- ja tähelepanuhäired. Psühhiaatri väitel võib see olla nutitelefonide kasutamise tagajärg.

Soomes kasutavad õpilased oma nutitelefone aktiivselt ka koolitunnis. Haridusamet on seisukohal, et telefonid on tulevikutehnoloogia ja lapsed peavad seda kasutama. Õppeprogrammi osa on ka tehnoloogiate tundmaõppimine.

Osas koolides saavad õpilased tunni algul oma telefoni eraldi kohta ära panna. Õpetaja nõusolekul saab telefone kasutada ka tunni ajal. Näiteks ühiskonnaõpetuse puhul kasutatakse telefone info hankimiseks. Inglismaal ja Rootsis kasutatakse tundides aktiivselt nii telefone kui tahvleid.

Õpilastele meeldib samuti rohkem telefoni kasutada kui raamatukogus käia.

Nutitelefoni kasutamine tundide ajal on küllalt uus nähtus, mida on vähe uuritud. Psühhiaatri väitel on aga selge, et nutitelefoni kasutamine takistab keskendumist.  Vanemates klassides on asi veel hullem, kuna seal mõjutab sotsiaalmeedia ka südame tööd. Kui noored kasutavad koolis pidevalt telefoni, siis hakkab ta pidevalt kontrollima, kas teda laigitakse või mitte. See võib tekitada masendusega sarnase olukorra.

Vahetundide ajal peaks lapsed siiski saama telefone kasutada, et suhelda oma hooldajatega.

Mitmel pool Euroopas nagu Prantsusmaal ja Belgias on nutitelefonide kasutamise reeglid karmimad kui Soomes. Belgias võib mõnes koolis telefoni lausa ära võtta, mille saab tagasi taotleda ainult lapsevanem. Kui õpilane jääb teist korda vahele, siis telefoni enam tagasi ei saagi.

Soomes nõuaks aga telefonide koolis kasutamise keelamine seadusemuudatust. Haridusametis ollakse seisukohal, et karmidest keeldudest parem on juhendamine.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT