NordenBladet — Rootsis lõppesid äsja valimised, mis lõi olukorra täiesti sassi. Sotsid kaotasid oma ülekaalu parlamendis, mistõttu kukutati sotsist peaminister Stefan Löfven. Ühtlasi kadus Löfvenil võimalus jätkata peaministrina. Kui uut valitsust kokku ei saada, tulevad uued valimised.

Rootsi valitsuskõnelused algasid täna, aga saavutatavat kokkulepet peetakse küllalt ebatõenäoliseks. Kui parlamendi esimees Andreas Norlén neljal korral valitsust kokku ei saa, tulevad uued valimised, vahendab Karjalainen.

Peaminister Löfvenile avaldati teisipäeval umbusaldust häältega 204-142. Hääletus tuli pärast seda, kui Löfven keeldus ise tagaasi astumast väitega, et sotsid said valimistel teistest erakondadest rohkem hääli. Kuigi sotsid kaotasid oma liitlastega parlamendis enamuse, said nad ikka kõige enam hääli. Löfvenil oleks olnud võimalus jätkata vähemusvalitsusega, aga see ei õnnestunud.

Nüüd tehakse ettepanek hakata valitsust juhtima tõenäoliselt valimistel teiseks tulnud moderaatide esimehele Ulf Kristerssonile. Kristersson on lubanud kokku panna võimalikult laiapõhjalise valitsuse, kuna kavas on riiki põhjalikult reformida. Samas välistas Kristersson jätkuvalt koostöö valimistel hiilgava tulemuse teinud pagulasvastase parteiga Rootsi Demokraadid.

Kuivõrd ka moderaatidel ja parempoolsetel liitlastel pole parlamendis ülekaalu, on ainus võimalus jätkata vähemusvalitsusega. Löfven juba andis märku, et sellega seavad moderaadid end sõltuvusse Rootsi Demokraatidest.

Rootsi Demokraatide juht Jimmie Åkesson juba ütles, et ta on valmis kukutama iga valitsuse, mis pole nõus talitama tema juhitava erakonna soovide kohaselt.

 

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT