NordenBladet — Pesumasinate tekitatud kahjud on tavalised ja kindlustused hüvitavad neid igal aastal tuhandeid. Ent ühel juhul kindlustus kahju ei hüvita: kui oled masina ise paigaldanud. Nimelt selgub, et igaüks ei või pesumasinat paigaldada. Seda peab tegema vastava ala spetsialist.

Soomes hüvitavad kindlustused aastas ligi 36 000 pesumasinate põhjustatud kahju kokku summas ligi 157 miljonit eurot. Kodukindlustus aga kahju ei hüvita, kui inimene on ise masina paigaldanud. Siis vaatab kindlustus, et inimene on ise kahju põhjustaja, vahendab Ilta-Sanomat.

Valesti paigaldatud masin on veekahjustuste peamine põhjus. Kui inimene on ise masina paigaldanud ja sellega on tekitatud kahju, võib see kalliks maksma minna.

Nii näiteks võib mõni puuduv tihend põhjustada veekahju, mille tagajärjel tuleb terve köögi põrand üles võtta. See tähendab tuhandeid eurosid kahju.

Soomes on juhtumeid, kus nõudepesumasina tekitatud veekahju koos kohtukuludega ulatus 90 000 euroni.

Kui kahju tuleneb aga masina enda rikkest, näiteks mõne vooliku purunemisest, mitte aga paigaldusest, siis enamasti kindlustus hüvitab kahju. Kui aga inimene on ise masina paigaldanud, siis võtab ta riski, et masina tekitatud kahju ei pruugita hüvitada.

Kahju võib jääda hüvitamata ka siis, kui inimene ei teata õigeaegselt tekkinud veast. Veekraani või duši jooksma jätmine võib samuti põhjustada kahju, mida kindlustused alati ei hüvita.

Veelekkeid on lihtne tuvastada, kui jälgida veenäitu. Kui veekulu tõuseb ootamatult, võib tegemist olla mõne kodumasina lekkega.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT