NordenBladet — Turu linn müüb oksjonil 600 000-eurose alghinnaga vana sõja-aegse koobastiku, mis asub Pääskyvuori mäe all. Turu kesklinnast vaid mõne kilomeetri kaugusel asuv Pääskyvuori koobastik on olnud aastakümneid avalikkuse eest varjatud. Turu linn ei osanud sellega midagi peale hakata ja seetõttu pannakse see müüki, vahendab Helsingin Sanomat.

Koobastikku pääseb sisse mäe külje sees oleva raudukse kaudu. Varem kasutas koobastikku sõjavägi. See piirkond oli aiaga piiratud ja suletud ligi 80 aastat.

Koopad ehitati Talvesõja ajal lõhkeainete tootmise ja hoidmise jaoks.

Jätkusõja ajal töötas koobastikus ligi 650 inimest, enamus naised. Nad valmistasid seal püssipadruneid.

Koopad on rajatud nii, et nad peaksid vastu pommitamisele. Töö oli raske, sest lõhkeainete tootmiseks kasutatud toorained tetrüül ja trotüül enk TNT põhjustasid nahakahjustusi, halba enesetunnet ja silmade ärritust. Lisaks kasutati koopaid lõhkeainete ladustamisteks. Näiteks koopas nr 8 hoiti trotüüli, koopas nr 9 sütikuid ja koopas nr 10 ammooniumnitraati. Neile ainetele lisaks hoiti koobastes mitmeid tonne püssirohtu.

Sõdade järel kaevati koopad lõpuni valmis. Kalju sees on mitukümmend koobast, mis on nüüd müügis. Pärast sõdasid kasutati koopaid sõjaväestaabina ja seal oli tippajal ligi 300 ajateenijat. Kasarmu lõpetas tegevuse 1998. aastal.

Kui kaitsevägi müüs koopad linnale, siis jäi sinna veel kaitsejõudude IT-keskus kuni 2013. aastani. Linn ei suutnud aastate vältel leida koobastele mingit rakendust. Kümme aastat tagasi kavandati sinna parklat ning majandus- ja laoruume. Parklana kasutamiseks aga oleks tulnud koopaid kõvasti laiendada. Oli isegi idee hakata seal hoidma kulda. Korterite ehituseks koopad tõenäoliselt ei kõlba.

Kui Rovaniemis läksid taolised koopad müügiks 704 000 euroga, siis Turus on alghinnaks pandud 600 000 eurot. Selle eest saab ligi 2000 ruutmeetrit koopapinda, kus on kahel korrusel erinevad ruume ja saale.

Oksjon lõppeb 17. augustil.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT