NordenBladet — Alates 1. juulist jõustub kauaoodatud seadusemuudatus, mis muudab Soome juhiloa ligi 1000 euro võrra odavamaks. Hind alaneb, kuna kohustuslike sõiduõppe tundide arv väheneb. Edaspidi tohib sõitu õppida juba 16-aastaselt, vahendab Iltalehti.

Uue juhiloaseaduse järgi kaob 3-astmeline sõiduõpe ja selle asemel on ainult üks aste. Edaspidi on vaid üks sõiduõpe enne eksamit ja pärast eksami edukat sooritamist saab kohe kätte päris juhiloa.

Sõitu võib hakata õppima juba 16-aastaselt, aga juhiloa saab alles 18-aastaselt. Erakorraliselt võib loa saada ka 17-aastaselt.

Sõiduõpetajad ei pea enam tegema teooriaeksamit. Õppeautol peavad olema topeltpedaalid, aga auto ei pea enam läbima ülevaatust.

Sõiduõppe kohustuslik määr langeb 18 tunnilt 10 tunnile. Teooriaõppe kohustuslike tundide arv langeb 19 tunnilt 4 tunnile. Esimest korda loa taotlejad peavad läbima 4 tundi kestva teooriakoolituse kas autokoolis või mõnes muus pädevas koolitusasutuses.

Lisaks tuleb sooritada 8-tunnine riskisõiduõpe, millest 4 tundi on teooria ja 4 tundi sõiduõpe.

Seoses kohustuslike õppetundide vähenemisega langeb juhiloa hind praeguselt 2000 eurolt 1000-1300 euroni. Need, kes teevad õppesõitu koolitusloa baasil, peavad maksma kinni 4 kohustuslikku teooriatundi ja 8 tundi riskisõiduõpet, lisapedaalid ja eksamitasu, kokku 530-720 eurot pluss eksamitasu.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT