NordenBladet — Esimesed märgid vedelikupuudusest jäävad tihtilugu märkamata. Kui inimesel tekib janu, on vedelikupuudus tegelikult juba käes. Need 10 märki võivad öelda sulle, et on aeg vett tarbida, vahendab Business Insider.

1. Nälg
Kaalulangetajate üldine tava on lisaks korrapärasele toidulauale ka rohkelt vett juurde tarbida. Kuigi oled korralikult just kõhu täis söönud, isutab siiski veel ühe mahlase puuvilja järgi. See võib olla märk vedelikupuudusest.

2. Peavalu
Kui enesetunne muutub äkitselt kehvaks ja tekib peavalu, on see märk vedelikupuudusest sinu organismis. Tarbi juba ennetavalt rohkelt vett, et kuumal suvepäeval poleks tarvis peavaluga toas istuda.

3. Kõhukinnisus
Keha vajab ka seedimise jaoks vedelikku. Kui sind vaevab kõhukinnisus, tasub seda võtta märgina, et vett on vähe tarbitud. Proovi päevas juua vähemalt 2 liitrit vett ja see probleem peaks olema lahendatud.

4. Pearinglus
Vedelikupuudus aeglustab aju vereringet ja võib seetõttu põhjustada pearinglust. Kui ilm on palav, mine varjulisse kohta pikutama ja naudi külma jooki.

5. Ebameeldiv hingeõhk
Organismis valitsev vedelikupuudus viib omakorda hingeõhu halvenemiseni. Kuna süljes on antibakteriaalsed ained ja kuivuse tõttu sülje kogus väheneb, siis bakterite hõrenemine viibki tulemuseni.

6. Tume uriin
Uriini värvus ütleb palju selle kohta, mis organismis toimub. Kui uriin on tumekollane ja lõhnab vängelt, on tegemist vedelikupuudusega. Kui viimasest tualetiskäimisest on möödas rohkem, kui pool päeva, on tegemist tõsise vedelikupuudusega.

7. Kuiv nahk
Organismis valitsev vedelikupuudus peegeldub naha seisukorras. Kuiv nahk on kaotanud elastsuse ja ripub.

8. Lihaskrambid
Kui aktiivsel inimesel tekivad lihaskrambid, võib see olla märgiks, et tuleb rohkem vett juua. Raske treeningu puhul tuleb iga 10-20 min järel juua 1-2 dl vett.

9. Kuivav suu
Kuiv ja kleepuv suu, lisaks veidi paistes keel, viitavad samuti vedelikupuudusele.

10. Väsimus
Kui organism kuivab, siis vererõhk langeb, südame löögisagedus tõuseb ja aju verevool aeglustub. See põhjustab väsimust ja jõuetust.

Avafoto: NordenBladet

Loe lisaks:
Sidrun + vesi = energia ja tervis

Kuidas toimida, kui reisil tekivad terviseprobleemid