NordenBladet – Magan aknad lahti ning täna varahommikul ärkasin imeilusa linnulaulu peale. Rästad sädistavad rõõmsalt juba enne päikesetõusu. Päev algab kohe nii positiivselt ja südamlikult! Linnud armastavad minu aeda ja neid on aasta aastalt aina rohkem. Selleks on ka kindel põhjus – nimelt linnud eelistavad aedu, kus neil on loodussõbralikud pesitsusvõimalused. Öeldakse, et mida metsikum ja mitmekesisem on koduümbrus, seda kirevam elu seal kihab.

Muru on mul küll inglise stiilis kõige madalama peal alati niidetud, ent kuna aed on üle poole hektari, siis ruumi on absoluutselt kõigeks. Keset aeda on isegi väike metsatuka sarnane saareke. Mul on palju nii leht kui okaspuid, astelpaju istandus, palju põõsaid ning loodusega suht üht rütmi hingav aed. Kui ema või ämm külla tulevad, siis alati pööritavad silmi – küll jäävad ette nõgesed kompostikasti kõrval, nurmenukud sirelipõõsaste all, rääkimata end koduselt tundvatest naatidest nii mõnegi peenra ääres. Õlgu võdistatakse, kui mõni rakvere raibe (harilik tõlkjas) julgeb kuskil päikest nautida. Mind see ei häiri, isegi vastupidi – mulle meeldib loodus ja just sellise metsikumana. Ideaalis elaksin üldse päris maal kuskil metsaservas või suisa metsas. Mõlemal pool aia taga on suured aasad ning ükski aasalill (ega aasa umbrohi) pole minu silmis vähem ilus kui kultuurtaimed. Kõik on kõige kõrgema kätetöö ning mina näen selles looduse mitmekesisust ning vaheldust. Mind tõesti ei häiri ja minu eesmärk ei ole võistelda kellegagi, kellel puhtam lillepeenar. Minule meeldib aeda nautida, kuulatada, näha, võtta hetk nautimiseks ning taimede ja puudega rääkimiseks ning teen nagu vanaema omal ajal tegi. Käin hommikul peremeheliku (perenaiseliku) pilguga aia läbi, vaatan mis silma jääb ning päeva jooksul siis teen natuke siit ja natuke sealt – täpselt nii, et endal oleks hea ning taimedel ning aias elavatel lindudel samuti.

Lindudest on aiapidajale väga palju kasu. Näiteks sööb üks tihasepere ära mitukümmend tuhat röövikut ning putukat, kellest paljud on aiakahjurid. Sääskedest ja kärbestest aitavad vabaneda pääsukesed. Üks suitsupääsukese pere sööb teil aiast ära ligi sada tuhat putukat! Ning rästad – nemad armastavad tigusid. Milleks mürgitada/pritsida/kunstväetada oma aeda, kui on linnud, kes nii usinasti teid aitavad – hävitavad kahjureid ning pärast täis kõhuga teile imeilusat kontserti pakuvad. Väetamise saab asendada kompostiga ning sõnnikuga ning selle asemel, et aed näeks välja nagu steriliseeritud haiglatuba või üle lakutud ja liipsitud  linnaaed, armastan mina metsikust ja looduslähedast stiili. Linnud, mesilased ning väikesed loomad (siilid näiteks) on sellise aia üle väga rõõmsad. Mina samuti!

Eile tegin maasikapeenra kõrvale ka tippsibula peenra ning maja kõrvale vana vaibakloppimise raami alla oa peenra (eesmärgiga luua looduslik roheline vahesein). Samuti istutasin uue satsi salatilehti kasvuhoonesse. Neid külvan umbes kahe nädala tagant, siis saab suvi läbi saaki. Iga aastaga kulub seemneid aina vähem, sest olen ära õppinud, et neid ei pea sugugi nii tihedalt ja palju külvama, siis lähevad pooled lihtsalt raisku, sest neil jääb kitsaks. Päikeselist ja kaunist päeva teile!

PS! Pildid tehtud eile (20.mai. 2018) va need pildid kus mu silmaterakesed peal – need on tehtud samal ajal möödunud aastal. Kui Ivanka Shoshana tundub mulle täpselt sama pisike nagu möödinud aastal, siis Estella Elisheva on tublisti kasvanud.