NordenBladet — Soome puhkajaid hoiatatakse Eesti eest, kuna Eesti on üks Euroopa hullemaid puugimaid. Eestis kasvab nii puukborrelioosi kui puukentsefaliiti haigestunute arv. Koos Läti ja Sloveeniaga on Eesti puugihaiguste leviku poolest Euroopa tipus, vahendab MTV.

Eesti Raadio andmetel on aasta algusest haigestunud Eestis borrelioosi juba 180 inimest. Aastal 2016 oli Eestis borrelioosijuhtumeid 1600, aasta hiljem aga juba 2000.

Puukentsefaliiti tuvastatakse Eestis aastas umbes sajal korral.

Soome puugiinfo punkkiklinikka.fi andmetel on Soomes aastas 30-60 puukentsefaliidijuhtu. 2017. aastal oli juhtumeid juba 82.

Eestis on suurel haigestumisel rida põhjuseid: inimesed armastavad loodust, käivad marjul ja seenel, teevad sporti ja veedavad looduses aega koos koertega. Entsefaliidijuhtumeid põhjendatakse Eestis vähese vaktsineerimisega.

Soomes on puuke leitud kogu maal, lõunaosast kuni Lapimaani välja. Kõige rohkem on puuke rannikualadel ja saartel. Puukentsefaliidi vastu ravi puudub, aga selle vastu saab lasta end vaktsineerida kolmeastmelise vaktsiiniga.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT