NordenBladet — Soomes on justkui paisu tagant valla pääsenud teadmine, et vähese sündimuse põhjused on meestes. Nimelt on nüüd välja selgitatud, et üheksa noort meest kümnest jääb ilma lasteta. Soome valitsust on tabanud selle uue teadmisega peaaegu et paanika. Pole ime, sest seni on vähese sündimusega seostatud peamiselt naisi ning meelitatud naisi sünnitama. Nüüd on selgunud, et soomlased on mitukümmend aastat haukunud vale puu all: vähese sündimuse põhjus on hoopis noortes meestes.

Uuringutest on selgunud, et 87 protsenti 20-29-aastastest meestest on lastetud. Lastetuse number on suur ka vanemate meeste puhul, vahendab Iltalehti.

Põhjus, miks mehed lapsi ei saa on omakorda selles, et nende haridustee on jäänud lühikeseks, mistõttu sissetulekud on madalad.

Veel mõned aastad tagasi prognoositi Soomes, et sündimuse langus pidurdub, aga nii ei ole juhtunud ja asi läheb iga aastaga üha hullemaks. 2016. aastal sündis Soomes 1000 inimest vähem kui suri. Möödunud aastal oli see number juba 3000. Nii hull olukord on Soomes viimase saja aasta jooksul olnud vaid sõja-aastatel 1918. aastal ja 1940. aastal.

Seni on Soomes räägitud laste saamisega seoses ainult naistest ja mehed on jäänud täiesti tahaplaanile. On unustatud ära tõsiasi, et lapsi saavad ka mehed. Nüüd on kavas pöörata valitsuse tasemel rohkem tähelepanu noortele meestele.

Meeste puhul on Soomes toimunud tugev polariseerumine: mõned mehed saavad palju lapsi ja paljud mehed ei saa ühtegi.

Praegu on noortel ettekujutus, et lapsi saadakse siis, kui koolid on lõpetatud ja olemas korralik töökoht. Paljud aga ei jõua kunagi sinnani.

Nüüd tahetakse muuta asju nii, et lapsi oleks võimalik saada juba varem. Eriti oodatakse tööandjatelt, et lastega töötajate suhtes oldaks mõistvamad, sest see on Soome tuleviku ja kestmise küsimus.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT