NordenBladet — Olukorras, kus Läänemeri on üha enam reostunud mikroplastidega ning vee ja mereandide kaudu sööb inimene mikroplasti üha rohkem sisse, kavatseb Rootsi keelustada kõik need tooted, mille kaudu mikroplastid merre satuvad.

Kõigepealt võetakse ette kosmeetikatooted, millest valdav enamus sisaldab mikroplaste. Mikroplaste kasutatakse kreemides, šampoonides ja vedelseepides omaduste parandamiseks, samas on need asendatavad. Mikroplastid keelatakse osades kosmeetikatoodetes alates 1. juulist, vahendab Dagens Nyheter.

Mikroplastid keelatakse neis kosmeetikatoodetes, mis veega kanalisatsiooni lastakse nagu hambapastad, vedelseebid, šampoonid ja koorimiskreemid. Plaste ei keelustata neis kreemides, mis ööseks näo peale jäetakse. Paljude inimeste jaoks pole üllatus mitte mikroplasti keelamine, vaid asjaolu, et seda üldse kosmeetikatoodetele lisatakse.

Samas on mikroplastid väga ohtlikud, kuna nende väiksed osad lähevad läbi puhastusseadmete filtrite ja jõuavad lõpuks merre, kustkaudu inimene need sisse sööb. Mikroplaste on näiteks leitud Läänemerest püütud räimest, lutsust, tursast ja meripühvlist. Mikroplasti on leitud ka meest, soolast ja Saksa õlledest.

Samas on vaid väike osa merre sattuvast mikroplastist pärit kosmeetikatoodetest. Palju hullemad reostajad on autorehvid, teekatted ja kunstmuru. Nüüd tahetakse Rootsis ette võtta ka muud suuremad reostajad, näiteks kunstmuru.

Enne Rootsit on mikroplastide kasutamist keelatud Prantsusmaal, Suurbritannias, Itaalias, USA-s ja Kanadas.

Soomes on valitsus samuti uurimas, kuidas oleks võimalik mikroplastide merre sattumist vähendada.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT