NordenBladet  — Ollakse arvamusel, et ükski lapsevanem pole täiuslik. Olgem ausad, ega seda täiuslikkust otsitagi – soovitakse luua lihtsalt turvalist kasvukeskkonda nii vaimselt, kui füüsiliselt. Teinekord kui oleme ülekoormatud, võime tahtmatult öelda lapsele asju, mis hiljem panevad meid vabandust paluma, vahendab Huffington Post.

Kuigi lapsed andestavad kergelt, tuleb arvesse võtta, et korduvalt öeldud asjad jätavad oma jälje ja mõjutavad lapse mõttemaailma.

Siin on 5 asja, mida ei tasu oma lapsele öelda:

1. Sa oled…
Enamasti soovitakse selle algusega kritiseerida lapse tegevust, aga viitab hoopis lapsele endale. Kõik käituvad teinekord ebasobivalt või teadmatult, aga see ei tähenda, et inimene ise olekski selline koguaeg. Selle asemel, et kommenteerida inimest, peaks viitama konkreetselt tehtud teole.

2. Sa alati…
Igaühel on head ja halvad päevad, aga keegi ei soovi, et teda hinnataks inimesena selle tehtud teo põhjal. Iga laps saab teinekord pättusega hakkama või ei oska emotsioone kontrollida, aga see ei tähenda seda, et ta koguaeg selline olekski.

3. Sa mitte kunagi…
Paljud vanemad ütlevad lapsele, et ta ei tee kunagi nii nagu öeldakse – ei korista kunagi, ei kuula sõna, ei tee kunagi mitte midagi. Aga kui nüüd põhjalikumalt mõelda, siis teinekord teeb ikka ju küll. Tasub keskenduda konkreetsele sündmusele, mitte kommenteerida liiga üldiselt.

4. Sa ei oska…
Loomulikult ei oska laps veel paljusid asju, aga siinkohal ongi märgata seda olulist sõna – VEEL! Kui ütled hoopis, et “sa veel ei oska…” kõlab see märksa leebemalt ning see viitab uue oskuse õppimise lootusele.

5. Ta on…
Paljud vanemad räägivad oma lastest, kui nad on juures. Väikesed kõrvad kuulevad kõike, kuigi tundub, et tegeletakse millegi muuga. Lapse silmis on tema vanem suur eeskuju ja tema sõnad on tõesed. Seetõttu tuleb olla tähelepanelik, kuidas sa lapsest tema kuuldes räägid.

Avafoto: Pexels/Pixabay