NordenBladet — Lisaks sellele, et lapsevanem õpetab oma järeltulijale iseseisvalt söömist, potil käimist ja riietumist, on sama olulise tähtsusega tunnete väljendamise oskus. Oskus oma tundeid väljendada mõjutab igapäevast elu, vahendab Iltalehti.

Väikelapse elu on täis erinevaid tundeid, mida vanemal võib alguses olla keerukas täielikult mõista või lahti seletada. Loomulikult täienevad ka lapse oskused kasvades ning täiskasvanu saab sel teekonnal palju abiks olla. Tunnete väljendamise oskus mängib väga suurt rolli isiksuse kujunemisel. Tunnete väljendamine õpetab last tundeid üldse tunnistama ja defineerima. Olgu öeldud, et kõik tunded on aksepteeritavad ning ka agressiivsem väljaelamine on eneseväljendus. Kui laps on olukorras, kus emotsioonid löövad üle pea, on väga oluline roll pakkuda võsukesele tuge, mis omakorda suurendab turvatunnet. Oluline on ise võimalikult rahulikuks jääda ning näha raamidest väljapoole.

Tunnetest rääkimiseks sobib kõige paremini aeg, kui kõik on rahulikud. Mitte aksepteeritavale tegevusele (nt löömine) tuleks leida muu väljund. Väga hästi sobib näiteks käte raputamine või jalgade trampimine. Oluline on märgata, mis lapse tunnete taga tegelikult peitub. Miks ta on vihane, miks viriseb või miks nutab? Samuti mängib suurt rolli vanema suhtlus lapsega, mis väljendaks mõistmist. Nt küsimused või muud tähelepaneku avaldused lapsele: “Kas oled pettunud, et mäng jääb pooleli ning peame õuest tuppa minema?” “Nii vahva on näha sinu rõõmu lume üle!” “Nüüd sa oled vist küll väga põnevil, et ei jaksa paigal püsida, eksole?”


Avafoto on illustreeriv: (Ohmygossip Couture/Ilona Ojaste)