NordenBladet — Leukeemia ja muud vähivormid on läänemaailmas peamised põhjused, miks väikelapsed surevad. Tulemused põhinevad 17 varasematele uuringutele ja analüüsimistele, vahendab JAMA Pediatrics.

Analüüsi tulemused toovad välja, et lapsed, kes olid ema rinnapiima toidul vähemalt 6 kuud, haigestusid 20% ebatõenäosusega vähem leukeemiasse, kui need lapsed, kellel polnud üldse võimalust rinnapiima toidul olla või kelle toitumine kestis vähem, kui pool aastat. “Kui analüüsitulemused on tõesti täpsed, siis oleks olnud umbes 14-20% leukeemiahaigetel lastel võimalik haigestumist vältida, kui nad oleksid vähemalt poole aasta jooksul toitunud rinnapiimast,” spekuleerivad teadlased.

Leukeemia täpset algusmehhanismi veel ei mõisteta, aga suure tõenäosusega vajab see lisaks geneetilisele eelsoodumusele ka välist käivitavat tegurit. Uuringute kohaselt võib väliseks käivitavaks teguriks olla näiteks viirusega põhjustatud nakkushaigus. Nüüd võibki tulla mängu rinnapiima faktor, kus beebi saab toidust antikehi, mis tugevdab lapse immuunsüsteemi. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovituste kohaselt tuleks beebit toita esimesel kuuel kuul rinnapiimaga ning jätkata seda tegevust parimal juhul kuni lapse kaheaastaseks saamiseni.


Avafoto: NordenBladet