NordenBladet — Kagu-Soomest on avastatud morfiinist ligi 10 000 korda kangemat narkootikumi karfentanüüli, mis on juba väikestes kogustes tappev. Politseil on infot, et narkoainet võib olla levitatud mujale Soome, mistõttu inimesed peaks olema äärmiselt ettevaatlikud, vahendab Helsingin Sanomat.

Oht on selles, et ostjad võivad arvata, et tegemist on millegi muuga. Karfentanüül on surmav ja inimesed on seda ostnud heroiini pähe.

Politsei uurib praegu, kas üks surmajuhtum on seotud karfentanüüliga. Tegemist on nii kange ainega, et juba liivatera suurune kogus võib olla inimesele surmav. Aine on morfiinist 10 000 korda kangem.

Politsei on leidnud ainet, mis on segatud fariinsuhkruga. Praegu pole teada, palju sel on karfentanüüli. Aine meenutab nii lõhnalt kui väljanägemiselt fariinsuhkrut. Üks isik on aine levitamisega seoses vahi alla võetud.

Alates käesoleva nädala algusest on karfentanüül Soomes tunnistatud narkootiliseks aineks. Varem oli tegemist ametlikult ravimiga.

Ainet on ka varem vähesel määralt Soomest leitud. Aine mõjutab kesknärvisüsteemi ja võib põhjustada äkksurma. Juba aine omamine on ohtlik, kuna see võib organismi jõuda nii hingamisteede kui puudutuse kaudu. Inimese surmamiseks piisab 0,03 grammist karfentanüülist. Vastav tappev kogus heroiini on 30 grammi.

Karfentanüüli kasutatakse meditsiinis elevantide ja muude suurte loomade uinutamiseks.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT