NordenBladet — Aastas välgutavad Soome kiiruskaamerad ligi 10 000 välismaalasele, aga neid trahve ligi 1,7 miljoni euro eest sisse ei nõuta. Politsei trahvinõudeid välismaale ei saada. Ainult Vene piiripunktidesse antakse trahvi saanud venelaste kohta infot, selgitas politsei liiklusohutuskeskuse juht Dennis Pasterstein.

Kagu-Soome piirivalve info kohaselt sai möödunud aastal piiril trahvinõude kätte 450 venelasest kiiruseületajat, vahendab Kouvolan Sanomat.

Aasta varem, 2015. aastal tegid kiiruskaamerad välismaalastele Soomes 5300 trahvi. Möödunud aastal oli neid kaks korda rohkem ning tänavu jaanuarist juulini juba 7500.

Euroopa Liidu riikide vahel sõlmitud lepped võimaldavad teise liikmesriiki trahve saada juba kümme aastat. Eriti kuluks see ära Eesti ja Rootsi puhul, kuna nendest maadest on kiiruseületajaid kõige rohkem. Kui selleks antakse roheline tuli, hakatakse trahve välismaale saatma.

Politsei info kohaselt pole trahvinõuete välismaale saatmine mingi probleem. Keskmiselt tehakse välismaalastele trahvi 170 eurot, aastas ligi 1,7 miljoni euro eest.

Välismaalastele takistavad trahvinõuete saatmist menetluslikud iseärasused. Selleks, et välismaalasi trahvida, tuleks muuta menetlust, aga menetluse muutmine on tehtud keeruliseks. Nii näiteks tuleks välismaale saadetavad nõuded ära tõlkida.

Politsei tegeleb nende asjadega, milleks on ette nähtud raha. Paraku pole välismaalaste trahvimise korraldamiseks raha ette nähtud.

Kui kaameratrahve välismaalastelt sisse ei nõuta, siis näiteks Kagu-Soome politseinikud trahvivad välismaalasi tee ääres ja seal viiakse menetlus kohapeal läbi algusest lõpuni. Välismaalased saavad samasuguse trahvinõude kui kõik teised liiklejad. Vaidlusi tuleb ette väga harva. Kui välismaalastest juhid trahvi vaidlustavad, siis tehakse neile kohtulik kiirmenetlus ja ülekuulamine viiakse läbi kohapeal.

Kõige suuremaks probleemiks peetakse Soomes eestlaste kiiruseületamisi. Esimesena kavatsetaksegi hakata kiiruskaamerate trahvinõudeid Eestisse saatma. Soomes elavatele eestlastele lähevadki juba trahvinõuded kohale samamoodi nagu soomlastele.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT