NordenBladet — Soome tolliametnikud leidsid Eestist tulnud autost läbivaatusel sinna peidetud 43 kg suitsuvaba püssirohtu. Lisaks oli autos 3000 kuuli ja 17 padrunisalve, mille omamine pole Soomes keelatud. Juhtum toimus 20. juunil. Autot otsustati kontrollida seal olnud isikute omavahelise jutuajamise põhjal, edastas politsei.

Autos olnud kaks välismaalast võeti läbiotsimise käigus kinni ja vangistati lõhkeainekuriteo, ohtlike ainete vedamise ning salakaubaveo tõttu, räägib asja uurimisega tegelenud Helsingi politseijaoskonna kriminaalkomissar Marko Forss.

Mehed olid tulnud Venemaalt, ostnud asjad Eestist seni tuvastamata isiku käest ning sõitnud siis laevaga Soome. Politsei info kohaselt oli nende eesmärk sõita edasi Venemaale.

Püssirohu taust on jäänud selgusetuks, kuna pakenditelt on märgised eemaldatud. Eeluurimisel on selgunud, et püssirohtu taheti kasutada padrunite valmistamiseks.

Ühest kilost püssirohust saab ligi 500 padrunit ja avastatud kogusest oleks saanud teha 21 500 padrunit, räägib Forss.

Mehed rääkisid ülekuulamisel, et tahtsid lõhkeainet kasutada enda tarbeks, aga eeluurimisel on selgunud, et vähemalt üks meestest on varem tegelenud relvastuse müügiga. Ta oli käesoleval aastal reisinud korduvalt Soome, Eesti ja Venemaa vahel.

Politseil pole infot, et tegemist on organiseeritud kuritegevuse või terrorismiga. Eeluurimine on lõppenud ning asi antakse üle prokuratuurile süüdistuse esitamiseks.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT