NordenBladet — Soome süstivate narkomaanide seas on laialt levinud C-hepatiit, mistõttu on hakatud inimestele tegema nii hepatiidi kui hiv-teste tänava peal.

Tegemist on projektiga Street, mis käib juba kolmandat aastat. Projekti erilisus seisneb selles, et sel pole püsivat asukohta, vaid inimesed käivad ringi ja teevad teste otse tänaval, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingis liiguvad narkomaanid põhiliselt kesklinna raudteejaama juures, Kurvis, Itäkeskuses ja Kontulas. Projekti töötajad liiguvad ringi tööpäevadel kella 8-18 ajal ja mõnikord ka nädalavahetustel. Järgmisel nädalavahetusel ollakse Weekend-festivali läheduses.

Hepatiit või hiv tehakse kindlaks näpuotsast võetud kiirtesti abil. Kui see osutub positiivseks, siis võetakse vereproov, mis saadetakse laborisse. Positiivse näidu puhul uuritakse seda, kas inimene on tervenenud või jäänud viirusekandjaks. Kiirtesti puhul andmeid ei küsita, aga laboriproovi puhul küsitakse inimese isikuandmeid. Inimese jaoks on testi tulemus tähtis, sest siis saadakse teada, kas on vaja alustada raviga. C-hepatiit on ravitav ning hivi ravi osas on Soome samuti maailmas esirinnas.

Valdavas osa on C-hepatiiti nakatunud 20-30-aastased mehed, kes süstivad narkootikume veeni. Nakatunute kiire avastamine on tähtis, sest Soomet on tabanud hepatiidi-epideemia ja testimine aitab ära hoida uusi nakatumisi.

Möödunud aastal testiti tänaval ligi 400 inimest, kellele tehti mõlemad testid. Tänavu on testitatavate arvu kavas suurendada. Testimise käigus on leitud igal aastal 20-30 C-hepatiiti nakatunut, uusi hiv-positiivseid pole avastatud.

Helsingis ja teistes suuremates linnades hoitakse nakatumisi ära narkomaanidele puhaste süstalde jagamisega. Järgmistel aastatel muutub projekt Street aastaringseks ja see laieneb teistesse linnadesse.

Soomes on avastatud kokku 30 000 C-hepatiiti nakatumist ja viirusekandjaid arvatakase olevat 20 000 ringis. Igal aastal tuleb juurde 1150 uut nakatumist.

Hiv-positiivseid on Soomes tänavuse aasta seisuga veidi üle 3800. Igal aastal on nakatunuid 200 inimese ringis. Aidsi haigestunuid oli tänavu 685.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT