NordenBladet — Jyväskylä ligidal Muurames toimus juba 18. aastat rokkmuusika festival Naamat, kuhu piletid olid välja müüdud enne kui selgusid esinejad. Festivalile müüakse vaid tuhat pääset ning see meenutab rohkem sõprade kokkutulekut kui muusikafestivali, vahendab Helsingin Sanomat.

Paljudele inimestele just see meeldib, et nii vähe pileteid müüakse, kuna siis tekib mõnus kogukonna tunne. Selle tunde pärast festivalile tullaksegi. Ning lisaks on võimalik nautida muusikat.

Naamat alustas 2000. aastal, kui kolm Jyväskyla gümnaasiumi õpilast korraldasid suvepäevad. Jukka Järvinen, Jaakko Selin ja Antti Kauppi korraldavad festivali jätkuvalt edasi ja asukoht on endiselt Kauppi perekonna taluhoov.

Bändid esinevad laudas ja vanas rehielamus, mille seina sisse raiutud viie meetri laiune auk on lava. Festivaliala ongi üks vana taluhoov. Sada meetrit eemal põllu peal saab telkida.

Festivalil on välja kujunenud mitmeid traditsioone, näiteks alasti jalgpalli mängimine. Või siis see, et dj-grupp Club Old Farts esitab Teuvo Lomani lugu Kari mitu korda järjest, tänavu 13 korda.

Külastajad on sõbralikud ja hoolivad ning aitavad pärast prügi ära koristada. Nii toidu tegemine kui koristustööd tehakse ära vabatahtlike abiga. Kaklusi pole festivalil 18 aasta jooksul veel olnud.

Bändid on festivalil tasemel. Näiteks Oranssi Pazuzu esines vahetult enne seda Põhja-Euroopa suurimal Roskilde muusikafestivalil ja Kairon; IRSE! oli aasta algul Guardiani soosikute hulgas.

Festivali külastajad, kes on käinud festivalidel Põhjamaades ja mujal Euroopas teavad rääkida, et sellist üritust pole mitte kusagil mujal.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT