NordenBladet — Tulevikus peavad droonide kasutajad olema registreeritud ning suuremate lennumasinate kasutamiseks tuleb läbida koolitus. Tegemist on praegu Euroopa Liidus ettevalmistatava regulatsiooniga, mis peaks jõustuma järgmise aasta algul, vahendab Iltalehti.

Tegemist on väga olulise muutusega, ütles Soomes maa-, vee-, ja õhuliikluse turvalisusega tegeleva ametkonna Trafi juhtivspetsialist Jukka Hannola.

Hannola väitel on praeguse seisuga kavas nõuda kasutaja registreerimist, kui drooni kaal ületab 250 grammi. Kui droon kaalub üle 900 grammi, siis tuleb ka seade eraldi registreerida.

See muutus tähendab Soomes võrreldes praegusega olulisi piiranguid. Droonide registreerimise viis on veel täpselt paika panemata, aga sellega hakkavad tegelema õhuliikluse eest vastutavad ametkonnad.

Uus Euroopa Liidu regulatsioon hakkab tõenäoliselt kehtima järgmise aasta alguses. Asi ei muutu tõenäoliselt üleöö, vaid selleks on 2-3 aasta pikkune üleminekuperiood.

Uue korra järgi lisanduvad Soomes nõudmised pädevuse ja koolituse osas. Pädevuse nõue sõltub konkreetsest seadmest. Kergemate seadmete puhul piisab kasutusjuhendi läbilugemisest, raskemate seadmete puhul lisanduvad veebi kaudu läbiviidavad kursused ja testid. Päris suurte seadmete puhul aga nõutakse juba eraldi lennukoolitust.

Hannola väitel on kavas regulatsiooni muuta, kuna droonide kasutamine on plahvatuslikult kasvanud. Mitmel pool Euroopas on droonid põhjustanud palju suuremaid probleeme kui Soomes. Probleemiks on olnud näiteks lendamine lennuvälja läheduses. Lisaks on olnud Euroopas arutelu all privaatsuse kaitse ja droonide kasutamine kuritegevuses.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT