OHMYGOSSIP — Soomet peetakse looduslikult väga puhtaks, aga sellele vaatamata on sadu järvesid, kus ei saa ujuda. Järvesid ründab sinivetikas, mistõttu on olukord väga hull ligi 300 järve puhul. Nüüd on hakatud järvedes vett puhastama kemikaalidega. Ühte Lääne-Soome järve paisati vee puhastamiseks ligi 200 tonni kemikaale, vahendab Helsingin Sanomat.

Näiteks Littoistenjärvi puhul oli olukord viimase 100 aasta kõige hullem. Suvel ei saanud järves enam üldse ujuda. Lieto ja Kaarina piiril asuva järve olukorda on varem püütud parandada kalapüügi ja hapniku lisamisega, aga sellest pole abi olnud. Nüüd paisati järve ligi 200 tonni kemikaali alumiiniumkloriidi, mis seob järvevees oleva fosfori. Kemikaal ja fosfor vajuvad järve põhja ja kinnituvad sette külge.

Soomes on kokku üle 300 halvas seiskorras järve ja veel sada järve, kus olukord on vahelduv. Littoistenjärvi suguse järve puhul, kus fosforireostus ei pärine väljastpoolt, näiteks põllumajandusest, vaid järve enda seest, saab kasutada järvevee keemilist töötlemist. Kui aga järve valgub fosforit väljastpoolt juurde, on kemikaali mõju lühiajaline. Littoistenjärvi puhul tuleb fosforit vette põhjasettest.

Soomes on kümneid järvi, mida saaks keemiliselt töödelda. Kuivõrd keemiline meede on kallis, valitakse see viimase võimalusena, kui enam miski muu ei aita. Keemiline puhastus maksab 200 000 euro ringis.

Alates 1990ndate aastate lõpust on nõnda keemiliselt puhastatud Soomes üle 50 järve. Esmajärjekorras puhastatakse järved, mis asuvad asulate läheduses. Kogu maailmas on keemiliselt puhastatud üle 100 järve.

Keemine töötlemine on väga tõhus, selle abil on võimalik vee fosforisisaldust vähendada üle 80% võrra.

Inimesele keemiline töötlemine kahjulik pole. Alumiiniumkloriidi lisatakse isegi joogiveele. Keskkonnale keemia samuti kahjulikku mõju ei avalda. See võib põhjustada mõningal määral kalade hukkumist, aga see on ka kõik. Kaldale uhutud surnud kalad korjatakse ära. Lindudele surnud kalade söömine kahjulik pole.

Järve vees võib olla töötlemise järel veidi valget hägu, aga see pole tervisele kahjulik.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT