OHMYGOSSIP – Soomaal on kanuuga põnev sõita mitte ainult suurvete ajal, vaid ka keset suve! Soomaa rahvuspark moodustati 8. detsembril 1993 Vahe-Eesti edelaosa soode, lamminiitude ja metsade kaitseks. Selle pindala (370 km²) moodustub neljast soost. Paiknedes Madal- ja Kõrg-Eesti piiril – Sakala kõrgustiku läänenõlval ja Pärnu madalikul – Navesti, Halliste ja Raudna jõe vesikonnas, jääb Soomaa siiski Madal-Eestisse.

Soomaa, peaaegu Hiiumaa suurune maalahmakas, on Eesti üks omapärasemaid looduskaitsealasid. Soomaa kuulsad üleujutused ja viies aastaaeg, lõputud sood ja rabad, ürgsed metsaalad ning lammid ja luhad oma elustikuga meelitavad igal aastal ligi tuhandeid huvilisi.

Siina aga toome teieni 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseks:

1. Soomaa üks tuntumaid vaatamisväärsusi on nn viies aastaaeg – suurvesi. Soomaa rahvuspargi territooriumile jääb viis raba: Valgeraba, Öördi raba, Riisa raba, Kikepera raba ja Kuresoo raba. Kuresoo on ühtlasi Eesti suurim raba. Ent suvine Soomaa on palju värviküllasem ja elurikkam kui suurvete ajal! Külasta Soomaad julgelt ka suvel!

2. Kanuusõiduks sobivate jõgede vool on rahulikum ning veesügavused väiksemad – peredega või väikelastega kanuutajatele on suvine Soomaa hulga mõnusam allavett kulgemiseks. Soomaa rahvuspargi külastuskeskus asub Tõramaa külas. Rahvuspargi tasakaalustatud arengu toetamiseks tegutseb 1997. aastast MTÜ Soomaa Sõprade Selts. Soomaa rahvuspargis asuvad mitmed õpperajad, kus viiakse läbi rabamatku giidiga ning pakutakse transporditeenust Soomaa Kanuumatka- ja Saunakeskusest Soomaa rahvusparki ning tagasi (vt lisainfot veelaager.com kodulehelt SIIT):

Kopraraja õpperada (1,8 km)
Meiekose õpperada (5,6 km)
Ingatsi õpperada (4,3 km)
Riisa õpperada (4,8 km)
Lemmjõe keelemetsa õpperada (5,8 km)
Kuuraniidu õpperada (1 km)
Hüpassaare õpperada (4,4 km)
Öördi õpperada (2,4 km)

3. Varahommikustel, hilisõhtustel või suisa öistel kanuuretkedel kuuleb põnevaid ööhääli ning võib metsloomasidki kaldal askeldamas märgata.

4. Kanuu ümbermineku korral on jõevesi mõnusalt soe – seda ka lihtsalt vahepeal väikese karastava supluse tegemiseks.

5. Mõneski kohas võib otse kanuust astuda matkarajale, et jätkata Soomaa avastamist jalgsi.

6. Praegu pääseb kuiva jalaga nii mõndagi sellisesse kohta, kuhu suurvee ajal kummikutega või vööni vees kahlama pidi.

7. Mitmepäevaste kanuuretkede korraldamisel leidub paljudes kohtades otse jõe kaldal hubaseid lõkkekohtasid, kus laager üles lüüa ning hiliste öötundideni sumiseda.

8. Lisaks terviklikule puutumata loodusele väärib tähelepanu Soomaa kultuuripärand, mis kohalike elanike ekstreemsete elutingimuste tõttu erineb suuresti muust Eestist.

Soomaal ringi seiklemise hõlbustamiseks ning huvitavate kohtade leidmiseks tasub soetada värskeltilmunud reisijuht “Avasta Soomaa (autor Marko Kaldur).  Reisijuht sisaldab Soomaa lühiajalugu, ülevaadet paikkonna loodusest, kohalikest inimestest ja nende elust ning matkamisest ja muudest ajaveetmisvõimalustest Soomaal. Lisaks leiab raamatust Soomaa kaardi, kirjeldatud paikade koordinaadid ja ohtralt fotosid.  Reisijuthi saate osta Apollo veebilehelt SIIN (hind 14,95 €).

avasta soomaa

Reisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseksReisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseksReisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseksReisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseksReisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseksReisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseks

Fotode autor: Marko Kaldur

Reisiajakirjanik Marko Kaldur tutvustab OHMYGOSSIP´i rubriigis #ReisiEestis vaatamisväärsusi ja tegevusi, mida Eestis nautida; paikasid, kus aega veeta; kultuuri- ja maitseelamusi eri valdkondadest. Võta ette meeleolukas reis mööda Eestit ning külasta neid kohti, mis huvi pakuvad või meelde jäävad! Soovid koos Markoga Eestis matkata, giiditeenust või häid nõuandeid Eestis rändamiseks? Siis kirjuta info@avastaeesti.ee ning avasta Eesti Facebookis www.facebook.com/avastaeesti ja Instagramis www.instagram.com/avastaeesti.

Vaata ka:
Reisi Eestis: 8 põhjust Eestis reisimiseks
Reisi Eestis: 8 põhjust Matsirannas peesitamiseks