NordenBladet – S&P 500 (^GSPC) saavutas eile, neljapäeval (26.09.2024) järjekordse päevasisese kõrgeima taseme pärast värskeid SKT- ja töötuskindlustusandmeid, mis viitasid tugevale majandustrendile. See tuleneb sellest, et investorid ootavad Föderaalreservi järgmist intressimäära langetamist pärast agressiivset esialgset 50 baaspunktilist alandamist.

Täna avaldatakse ülitähtis PCE (Personal Consumption Expenditures) trükis, mis peaks pakkuma täiendavaid vihjeid Föderaalreservi tulevase rahapoliitika suuna kohta. Isiklikud tarbimiskulutused ehk PCE võimaldavad majandusteadlastel, tarbijatel ja ettevõtetel näha, kui hästi majandusel kuust kuusse läheb. See mõõdab, kuidas tarbijad oma raha kulutavad ja kas nad pigem säästavad kui kulutavad. Samuti näitab see, kuidas inimesed hindade muutumisel oma ostuharjumusi muudavad.

Kas Fed saaks taas 50 bps kärpida ja kuidas see otsus investoreid mõjutab?

Fedi otsus mõjutab oluliselt investorite ootusi, eriti seoses intressimäärade muutumisega ja selle mõjuga majandusele ning finantsturgudele. Viimased andmed näitavad, et USA majandus kasvab jõudsalt, kusjuures SKP aastane kasvumäär on 3% ja töötuabiraha taotlused on langenud viimase nelja kuu madalaimale tasemele. See viitab tugevale majanduslikule olukorrale, mis võib mõjutada Fedi otsuseid tulevaste intressimäärade kärbete osas.

Deutsche Banki investeerimisjuht Deepak Puri rõhutab, et kuigi majandusnäitajad on julgustavad, ei ole andmeid piisavalt, et õigustada uut agressiivset 50 baaspunkti suurust intressikärbet. Pigem on oodata, et Fed võib kaaluda kahe väiksema, 25 baaspunktise kärpe tegemist aasta lõpuni, vahendab Yahoo Finance.

Investoritele tähendab see, et praegu ei ole oodata suuremaid intressimäärade kärpeid, mis võivad vähendada laenukulusid ja toetada aktsiaturgude tõusu. Samas, mõõdukad kärped viitavad sellele, et Fed on valmis toetama majanduskasvu, hoides samal ajal inflatsiooni kontrolli all. Investorid peaksid olema valmis pigem stabiilseks intressipoliitikaks ja mõnevõrra vähemateks muutusteks turu tingimustes, kui varem eeldati.

Mõõdukad intressikärped pakuvad tuge majanduse jätkuvale kasvule ja aktsiaturgudele, kuid suured kärped ei ole tõenäolised, mis tähendab, et investorid peaksid jätkama ettevaatlikkusega ja hoidma silma peal majandusnäitajate edasisel arengul.

Otsite lisainfot:
Ameerika Ühendriikide Föderaalreservi (Fed) ametlik koduleht on aadressil federalreserve.gov. Sealt leiate ametlikku teavet Fedi otsuste, majandusülevaadete, pressiteadete, intressimäärade ja muude poliitikate kohta. Kui otsite konkreetset teavet Fedi otsuste kohta, siis see on tavaliselt jaotises “Monetary Policy” või “News & Events”.

Avafoto: Unsplash