NordenBladet – Euroopa aktsiad on endiselt languses, sest tõusvad intressimäärad kogu maailmas ähvardavad majanduskasvu järsult kärpida, see omakorda pärsib investorite riskiisu.

Inglismaa keskpank tõstis neljapäeval oma baasintressimäära 50 baaspunkti võrra, mis on seitsmes järjestikune tõus, Šveitsi keskpank lõpetas oma negatiivsete intressimäärade perioodi, samal ajal kui Norra pank tõstis samuti 50 baaspunkti ja viitas tulevastele tõusudele.

Ka Euroopa Keskpank tõstis eelmisel nädalal intressimäärasid ja Föderaalreserv järgis kolmapäeval eeskuju, mõlemad keskpangad tõusid agressiivselt 75 baaspunkti võrra.

HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited) hoiatas, et Euroopa makromajanduslik väljavaade on nukker, kuna tarnehäired ja Venemaa sõja mõju energia- ja toiduainehindadele pärsivad jätkuvalt majanduskasvu ning sunnivad keskpanku rahapoliitikat agressiivselt karmistama, et inflatsiooni ohjeldada. .

Investorid keskenduvad ka sündmustele Ühendkuningriigis, kus uus rahandusminister Kwasi Kwarteng esitab parlamendile oma esimese eelarveuuenduse, nn minieelarve. Ta kavatseb anda rohkem üksikasju oma plaanide kohta ja toetada riigi majandust tõenäoliselt raskel talvel.

On ka häid majandusuudiseid. Hispaania tõstis oma teise kvartali majanduskasvu 1,5%-le, võrreldes eelmise, kaks kuud tagasi teatatud 1,1%-ga.

Ettevõtete uudiste kohaselt langesid Credit Suisse (SIX:CSGN) aktsiad 7,8%, kuna Šveitsi laenuandja pöördus taas investorite poole, et saada uusi investeeringuid investeerimispanga põhjalikuks ümberkujundamiseks.

Nafta hind langeb neljandat nädalat järjest, sest üle maailma toimunud intressimäärade tõstmine suurendas kartusi globaalse majanduskasvu aeglustumise ees. See mõjutab nõudlust ka energia järele.

Kell 03:40 ET (07:40 GMT) kaubeldi USA toornafta futuuridega 1,6% tavahinnast madalamal, 82,15 dollaril barreli kohta, samas kui Brenti leping langes 1,5% 89,07 dollarile.

Lisaks langesid kulla futuurid 0,4% 1674,90 dollarile untsi kohta, samas kui EUR/USD kaubeldi 0,6% madalamal tasemel 0,9778.

Avafoto: Pexels