NordenBladet — Eesti ja Läti sulgesid Vene turistidele oma piirid, kuid Eesti ja Läti bussifirmad Lux ​​Express ja Ecolines veavad Venemaa turiste Peterburist Helsingisse. Eesti bussifirma Lux Express ja Läti Ecolines sõidavad mitu korda päevas otseliine Peterburist Helsingisse ja küsivad piletite eest erakordselt mitmekordseid summasid, vahendab Iltalehti.

Bussipilet Peterburist Helsingisse võib maksta 110 eurot.

Kui enne Ukraina sõda ja piiride sulgemisi maksis Lux Expressi pilet Peterburis bussijaamast (Naberezhnaya Obvodnovo Kanala 36, Saint-Petersburg) läbi Rajahovi Vaalimaa ja Kotka Karhula bussijaama Helsingisse mõnikümmend eurot, siis nüüd kuni 110 eurot. Vaatamata soolasele hinnale on bussid täis ning vaba istekohta peab ootama mitu nädalat.

Kolmapäeval, 21. septembril oli Lux Expressis vaba üks istekoht. See oli neljapäeva õhtuse öise väljumise jaoks, kuid järgmine üksik vaba koht on alles 4. oktoobriks, hommikusele väljumisele, hinnaga 110 eurot.

Lux Express sõidab Peterburi ja Helsingi vahel viis korda päevas.

Sarnaselt Lux Expressiga on ka Ecolines muutnud reisimise läbi Soome mujale maailma eriti lihtsaks, kuna firma bussid sõidavad Peterburist Helsingisse ka Helsingi-Vantaa lennujaama kaudu. Helsingi-Vantaal saavad Vene turistid sammuda otse check-ini ja lennukisse.

Ka Ecolinesi piletid on nüüd kallid. Tuleb vaid paar nädalat oodata. Ecolinesil on Peterburi ja Helsingi vahel kolm väljumist päevas. Järgmine vaba koht Ecolinesi bussis on alles 5. oktoobriks kella 14 väljumisele ja pilet maksab 80 eurot.

Buss on ainus võimalus, kui venelane tahab sõita Soome ja läbi Soome teistesse riikidesse. Venemaa ja Euroopa vahel on lende väga vähe ning Soome ja Venemaa vahel pole samuti regulaarlende. Soome-Vene rong, mis sõitids Helsingi ja Peterburi vahet, on määramata ajaks sõidud katkestanud.

Eesti ja Läti on nelja EL-i riigi hulgas, kes on kehtestanud Venemaa turistidele peaaegu täieliku sissesõidukeelu. Riigid on keeldunud Venemaa turiste riiki lubamast, isegi kui neil on kehtiv Schengeni viisa.

Venelane saab praegu Eestisse ja Lätti minna vaid siis, kui tal on väga mõjuv põhjus. Turism selliseks põhjuseks ei kvalifitseeru. Lisaks Eestile ja Lätile on kehtestanud keelu ka Leedu ja Poola.

Avafoto: NordenBladet

Vaata ka:
Alates 19. septembrist peatavad Poola ning Balti riigid Schengeni turismiviisaga Vene kodanikele sisenemise