NordenBladet — Läti parlamendi Seimi väliskomisjon kuulutas Venemaa seoses Ukrainasse tungimisega terrorismi toetavaks riigiks. Läti parlamendi saadikud kutsuvad Euroopa riike üles lõpetama Vene ja Valgevene kodanikele turismi- ja sissesõiduviisade andmine, vahendab lsm.lv.

Parlamendi väliskomisjon märkis avalduses, et alates Venemaa provotseerimata sõjalisest rünnakust Ukrainale 24. veebruaril on 12 miljonit ukrainlast olnud sunnitud kodudest lahkuma ja üle viie miljoni sunnitud riigist lahkuma. Sel perioodil on inimõiguste kaitse rühmituste ja rahvusvaheliste vaatlusmissioonide aruannetes teatatud Venemaa relvajõudude poolt Ukraina tsiviilisikute vastu toime pandud julmustest, sealhulgas piinamisest, vägistamistest, tapmistest ja tsiviilisikute massilistest kinnipidamistest niinimetatud filtreerimiskeskustes, samuti massilistest küüditamisest, väidetakse avalduses.

Vähem kui 24 tundi pärast seda, kui Ukraina ja Venemaa allkirjastasid lepingu Ukrainas blokeeritud teravilja ekspordi jätkamise kohta läbi Türgi ja ÜRO üle Musta mere, korraldasid Vene väed 23. juulil raketirünnaku Odessa sadamale, demonstreerides  hooletust võetud kohustuste, rahvusvahelise korra ja institutsioonide eest ning jätkates teadlikult ülemaailmse toidukriisi süvendamist, tekitades kogu maailmas nälga ja kannatusi, märkis komisjon.

Seimi väliskomisjon teatas avalduses, et Venemaa kasutab Ukraina rahva ja relvajõudude demoraliseerimise katsetes kannatusi ja hirmutamist instrumendina, halvates sellega riigi suutlikkust Ukraina okupeerimise käigus.

Parlamendiliikmed peavad Venemaa poliitilistel eesmärkidel teostatavat vägivalda tsiviilisikute vastu terrorismiks ja Venemaad terrorismi toetavaks riigiks ning kutsuvad teisi sarnaselt mõtlevaid riike üles seda arvamust avaldama.
Väljendades solidaarsust Ukraina rahvaga nõustus Seimi väliskomisjon suunama vastava avalduse arutamiseks eelseisvale Seimi istungile.