NordenBladet — Maailma terviseorganisatsioon WHO kuulutas ahvirõugetega seoses täna laupäeval, 23. juulil välja üleilmse hädaolukorra. Juhtumite arv ületas 16 000 piiri. See on esimene kord pärast 2020. aasta koroonat, kui WHO kuulutab välja hädaolukorra. WHO peadirektor dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles, et nakatumise oht on Euroopas suur, ülejäänud maailmas mõõdukas, vahendab Wall Street Journal.

Ahvirõuged, mida varem tuvastati väljaspool Aafrikat väga harva, on viimastel nädalatel levinud tuhandetele inimestele kümnetes riikides, peamiselt teiste meestega seksivate meeste seas. Väljaspool Aafrikat olnud juhtumite hulgas ei ole surmajuhtumeid teatatud, kuid Aafrikas on alates aasta algusest surnud viis inimest. Epidemioloogid ütlevad, et viirus, mille levikuks on vaja tihedat kontakti, kasutab tõenäoliselt ära tihedaid sotsiaalseid ja seksuaalseid võrgustikke meestega seksivate meeste seas.

„Meil on haiguspuhang, mis on uute levikuviiside kaudu kiiresti üle maailma levinud, ning millest me liiga vähe aru saame ja mis vastab rahvusvahelise terviuse hädaolukorra kriteeriumitele,” ütles dr Tedros.

Tervise hädaolukorra väljakuulutamise põhieesmärk mobiliseerida ressursse ahvirõugete leviku piiramiseks. WHO peadirektor võib anda soovitusi ka rahvusvahelisele üldsusele, kuigi need ei ole õiguslikult siduvad.

WHO kutsus varem juunis kokku erakorralise komitee, kuid siis teatati, et haiguspuhang ei kujuta endast ülemaailmset tervise hädaolukorda.

Ahvirõugete puhul on ebatavaline see, et on olemas vaktsiinid ja ravimeetodid, mida saab kasutada haiguse vastu võitlemiseks. Põhjus on selles, et mõned valitsused on investeerinud kaitsemehhanismide väljatöötamisse rõugete vastu, mis on ahvirõugetega tihedalt seotud, kuid palju raskem viirus. Mõned riigid hoiavad neid ravimeetodeid ja vaktsiine riiklikes varudes, kuid need ei ole kõikjal kergesti kättesaadavad.

Mõnes riigis, sealhulgas Ühendkuningriigis ja osalt Kanadas pakutakse meestega seksivatele meestele vaktsineerimist, et pidurdada levikut, kuigi vaktsiinivarud on seni olnud piiratud. Tervishoiuasutused töötavad ka selle nimel, et tõsta meestega seksivate meeste teadlikkust ahvirõugete leviku osas.

Valitsused kasutavad Taani vaktsiinitootja Bavarian Nordic A/S valmistatud rõugevaktsiini, mis töötati välja varasemate rõugevaktsiinide ohutuma alternatiivina. See vaktsiin oli mõeldud peamiselt rõugete vastu võitlemiseks, kuid see aitab ka ahvirõugete vastu. Teine, vanem rõugevaktsiin nimega ACAM2000 on samuti saadaval, kuid seda kasutatakse harva, kuna sellel on võimalikud tõsised kõrvaltoimed.

Avafoto: Pexels