NordenBladet — Soome politsei andis teada, et on saanud juulikuu jooksul mitmeid teateid maksuameti nimel tehtud pettuste kohta seoses maksutagastustega. Petusõnumid on saadetud kas SMS-i või e-postiga ja need sisaldavad linki, millelt pääseb petuküljele. Sellel petuküljel palutakse sisestada pangakoodid, mis satuvad nõnda kohe kurjategijate kätte, vahendab Iltalehti.

Politsei soovitab sellise sõnumi kohe kustutada ja mitte seda avada. Kui aga sõnum on avatud, siis ei tohiks klikata selles sisalduvatele linkidele, kuna nendelt võib saada arvutisse pahavara.

Politsei annab ühtlasi teada, et oma pangakoode ja kaardiandmeid ei tohiks kellegi tundmatuga jagada. Ametivõimud ja pangandusasutused ei küsi selliseid asju telefoni või e-posti teel.

Sarnased petukampaaniad on olnud liikvel ka varem. Sõnumid paistavad ehtsad, kuna neil on maksuameti logo ja pealtnäha ametlik välimus.

Maksuamet on andnud varem teada, et ei küsi kunagi pangakaardi andmeid ja koode, kuna pangal pole neid vaja. Maksuamet ei saada kunagi maksuotsuseid ega sarnast teavet e-postiga.

Kui saad maksutagastuse otsusena paistva teate e-posti teel, siis on tegemist pettusega.

Politsei jagas juhiseid, kuidas end andmevarguste eest kaitsta. Samuti kutsub politsei organisatsioone üles olema ettevaatlikud petusõnumitega ning jälgima, et töötajad oleksid teadlikud ettevõtte maksetavadest.
Pidage meeles neid juhiseid oma andmete turvalisuse parandamiseks.

Hoidke tarkvara ja süsteemid ajakohasena.
Kasutage mitmetasemelist autentimist.
Ärge kasutage samu paroole mitmes erinevas teenuses.
Ärge unustage teha varukoopiaid.

Kui olete sattunud kelmuse ohvriks, soovitab politsei teil teha kuriteoteade ja teavitada Soome Sideameti küberturvakeskust.