NordenBladet — Rahvusvahelise õnneindeksi World Happiness Report järgi on Soome taas maailma kõige õnnelikum riik. Seda juba viiendat aastat järjest. Soome vahe võrreldes teiste riikidega on raportis aastaga veelgi kasvanud. Kümne parima hulgas on jätkuvalt kõik Põhjamaad.

Põhjamaade kohta on raportis märgitud, et neid on tugev sotsiaalne ühtekuuluvus, erakordne tasakaal töö- ja eraelu vahel ning tasuta haridus ja tervishoid.

Siin on maailma kõige õnnelikumate riikide TOP 10 aastal 2022:

1.Soome
2.Taani
3.Island
4.Šveits
5.Holland
6.Luksemburg
7.Rootsi
8.Norra
9.Iisrael
10.Uus-Meremaa

Võrdluseks, Eesti on raportis 36. kohal, tagapool Leedust, mis on 34. kohal. Eelmisel, 2021. aastal oli Eesti 28. kohal. Läti on 42. kohal.

Ida-Euroopas on kõige kõrgemal, 18. kohal Tšehhi. Venemaa on 80. kohal ja Ukraina 98. kohal. Kõige lõpus on Afganistan 146. kohal.

Raportis on välja toodud, et koroona-aeg on vähendanud õnnelikkust terves maailmas. Õnnetunne vähenes eriti seal, kus nakatumisi oli rohkem ja piirangud olid seetõttu karmimad.

Õnnetunnet vähendavad raporti järgi kõige rohkem sõda ja vaesus. Seetõttu on Afganistan üks vähem õnnelikke riike maailmas. Raport julgustab tegema ka rasketel aegadel poliitilisi otsuseid, mis suurendavad inimeste heaolu ja õnnetunnet.

Avafoto: Muumimaa Soomes (NordenBladet)