NordenBladet – Rootsi valitsus otsustas ajutiselt kärpida kütuseaktsiisi ja rakendada muid meetmeid, et kompenseerida elanikele järsult kasvanud energiahindasid. Sama võimalust kaaluvad ka Saksamaa ja Leedu.

Kütuseaktsiisi vähendamine läheb riigieelarvele maksma 3,7 miljardit Rootsi krooni (357 miljonit eurot), teatas valitsus. Otsus maksta kompensatsiooni autoomanikele võtab eelarvest veel täiendavalt 4 miljardit krooni (376 miljonit eurot).

Lisaks eraldab valitsus veel 4 miljardit Rootsi krooni, et innustada tarbijaid vahetama oma sisepõlemismootoriga auto elektrisõiduki vastu.

Esmaspäeval ütles ka Saksa rahandusminister Christian Lindner, et soovib valitsuselt otsust kütuse hinnatõusu mõjude leevendamiseks kodanikele. “Riik ei tohi jätta oma kodanikke ja ettevõtteid kõrgete hindadega üksinda,” ütles Lindner.

Leedus teatas riigi aserahandusminister, et valitsuses mõeldakse seoses kütusehinna tõusuga aktsiiside kärpimisele. “Ma ei saa midagi kinnitada nii kaua, kui kabinet ei ole otsust teinud, aga jah, me kaalume erinevaid võimalusi,” ütles Gediminas Norkunas esmaspäeval.