NordenBladet — Alates 2022. aasta veebruarist kehtib Euroopa Liidu vaktsineerimistõend reisimiseks vaid üheksa kuu jooksul ehk 270 päeva pärast viimast vaktsiinidoosi. Pärast kolmandat doosi tõendi kehtivusaega esialgu ei piirata.

Kui teisest vaktsineerimisest on möödunud rohkem kui 270 päeva, ei kehti EL-i vaktsineerimistõend enam EL-i-siseseks reisimiseks, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Talita nii:

Veenduge, et teie EL-i korona vaktsineerimistõend oleks kehtiv. Taotlege kolmandat vaktsiinidoosi 9 kuud pärast teist vaktsineerimist. Terviseamet soovitab kolmandat soodi üle 18-aastastele. Tutvu soovitatud vaktsineerimiskavaga terviseameti kodulehel.

Laadige tõend Omakanta teenusest uuesti alla pärast kolmandat vaktsiinidoosi. Ehk kui oled Omakantast tõendi oma telefoni alla laadinud või selle välja printinud peale teist vaktsiinidoosi, siis kolmanda doosi infot automaatselt tõendil ei uuendata. Taotlege Omakantast uus tõend enne 270-päevase perioodi lõppemist. Kindlasti kasutage tõendit, millel on märgitud vaktsiin ja dooside arv, mis on märgitud 3/3.

Uurige, milliseid tõendeid on sihtriigi piiri ületamiseks vaja, kuna koroonatõendite tavad ja nõuded võivad erinevates riikides erineda. Samuti on enne reisile minekut hea tutvuda koroona olukorraga sihtriigis ja enne tagasireisi koroona olukorraga Soomes ja koroonaga seotud juhistega. ELi riikide reisijuhised ja -piirangud on koondatud Re-open EU veebilehele (reopen.europa.eu)

Koroonatõendi kehtivusaeg Soomes koroonapassina pannakse paika hiljem.