NordenBladet – Ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiistak kirjutab, et Eestit on mõjutamas praegu talve esimene märkimisväärsem torm. Tuul võib esmaspäevast veelgi tugevamaks muutuda. Teise taseme hoiatusega tuleb arvestada, et ilm on ohtlik ning ilmaprognoosi tasuks tavapärasest sagedamini jälgida.

Tugev tuul seiskas juba laevaliikluse Sõru-Triigi liinil. Veetase on üle riigi küll tõusnud, kuid mitte oluliselt.

Sünoptik märkis, et praegu on Eestit mõjutamas selle talve esimene märkimisväärne torm, kus tuul puhub üle 25 meetri sekundis. Küll aga võib tugevamaid tuulehooge oodata esmaspäeval. Kiitsak kirjeldas, et prognoosi järgi jõuab lörtsi- ja vihmasadu koos jäiteohuga pühapäevaks saartele, seejärel laieneb üle Eesti. Sisemaal on oodata ka lund ja tõuseb edelatuul.

Reklaam:



Esmaspäeval liigub tema kirjeldusel väga aktiivne madalrl õhkkond üle Skandinaavia põhjatipu ja selle lõunatiivas tekib lisaks veel uus pööris, mis üle Soome suuna Peterburi poole võtab. Eesti jääb selle lõuna-edelaserva. Tuul puhub enne keskööd edelast ja läänest, pärast keskööd pöördub loodesse ning tugevneb.
Tugevam torm Lääne-Eesti kohal

“Mitmed mudelid näitavad praegu esmaspäevaks merele loodetuule puhanguid üle 30 meetrit sekundis. Kõige tugevam tuul ongi arvutatud praegu merele ja Lääne-Eesti kohale,” märkis Kiitsak. Enam kui 25 meetrit sekundis puhangute tõenäosus on tema sõnul hetkel küllaltki suur – üle 75 protsendi.

“Numbrid võivad veel muutuda, aega on paar päeva, aga üldpilt on igatahes kurjakuulutav. Ühes tugeva tuulega kaasneb ka tuisk. Peame veel hoolega jälgima, kuidas ilmaprotsessid edasistes prognoosides muutuvad,” teatas sünoptik.

Avafoto: Pexels