NordenBladet – Rootsi tõstis oma sõjalist valmisolekut Gotlandi saarel, kuna sel nädalal sisenesid Läänemerele kolm Vene Põhjalaevastiku dessantlaeva. “Minu ülesanne on vägede paigutamine ja valmisoleku tõstmine,” ütles Rootsi relvajõudude ühisoperatsioonide juht Michael Claesson. Tema sõnul ei ole valmisolekut tõstetud mitte ainult Gotlandil (eesti keeles Ojamaal*), vaid mitmel pool riigis.

Valmisolekutaseme tõstmist on saarel selgesti näha, kuna sadamates, Visby lennujaamas ning sõjaväeobjektide lähistel patrullivad sõjaväelased, kirjutas leht.

Valmisoleku suurendamise põhjuseks peetakse seda, et kolmapäeval sisenesid Läänemerele kolm Venemaal Koola poolsaarel baseerunud dessantlaeva.

“Ma saan ainult öelda, et need laevad on mõeldud mereväelaste transportimiseks ning seda tüüpi üksused tegelevad dessantoperatsioonidega,” selgitas kindralleitnant Claesson Aftonbladetile.

Tema sõnul on Gotlandil rakendatud nii avalikkusele nähtavaid kui ka varjatud kaitsemeetmeid.

Claesson rääkis esmaspäeval Aftonbladetile antud usutluses, et julgeolekuolukord on äärmiselt tõsine ning Venemaa rünnakut Rootsile ei saa välistada. Neljapäeval kordas ta oma hinnangut.

_____________________

* Ojamaa (rootsi Gotland) on Läänemere suurim saar, kui mitte arvestada osaliselt Läänemere piirile jäävat Sjællandit.

Ojamaa pindala on 2994 km². Saare suurim linn ja halduskeskus on läänekaldal asuv kunagine hansalinn Visby. Ojamaal elab ligi 60 000 inimest, neist umbes 22 600 Visbys. Saare elanike põhiline sissetulek tuleb turismist ja põllumajandusest. Ojamaa kuulub Rootsile.