NordenBladet — Jaanuarikuu on koroona osas veel väga raske, aga olukord peaks normaliseeruma märtsikuus, ütleb värske Taani prognoos. Koroona Omikroni variant levib järgneva kuu jooksul Taanis „massiivselt”, ütles Taani TV2-le nakkushaiguste instituudi SSI peaepidemioloog Tyra Grove Krause.

Väga kõrge vaktsineerituse tasemega Taanis kerkis nakatumiste arv maailma tippu juba nädal aega tagasi. See on aga alles algus. Nakatumiste tippu prognoositakse Taanis jaanuari lõpuks.

Tänu sellele, et Omikron põhjustab kergema haiguse, saavad paljud taanlased immuunsuse haiguse läbipõdemise kaudu. Pärast seda epideemia taandub ja taastub normaalne elu, ütles Krause.

Nakatumiste arv ja koormus haiglatele hakkavad vähenema veebruaris. Jaanuar aga tuleb veel väga raske. Lõpuks saab koroonast hooajaline, piiratud levikuga viirus, mille vastu tuleb talvel vaktsineerida vaid kõige nõrgemaid.

Prognoos on tähendusrikas ka Soome jaoks, kuna Soomes kulgeb haigus samamoodi nagu Taanis. Küll on Taani aga Soomest ees, kuna Omikron hakkas seal levima varem, juba detsembrikuu alguses. Soomes muutus olukord tõsiseks alles jõulude ajal.