NordenBladet — Ringkonnakohus jättis jõusse Soomes Lapimaal töötanud arstile mõistetud karistuse naispatsiendi surma põhjustamise eest. Arst taotles kohtult enda õigeks mõistmist. Ringkonnakohus aga ei andnud menetlusluba, mistõttu jäi jõusse varasem otsus, vahendab MTV.

Juhtum oli 2015. aasta detsembrikuus Salla tervisekeskuses. Õhupuuduse tõttu arsti juurde tulnud 79-aastasel naisel tuvastati kopsupõletik ning arst otsustas ta jätta ravile ja määras antibiootikumiravi. Naise terviseandmetesse oli aga märgitud sama ravimi tagajärjel tekkinud allergiline nahalööve. Arst seda ei kontrollinud.

Naisel tekkisid pärast ravi algust hingamisraskused ning ta kaotas ravi tagajärjel teadvuse. Arst otsustas, et naist ei hakata enam elustama.

Naine suri äkilise ja raskekujulise allergilise reaktsiooni tõttu. Ta suri vähem kui pool tundi pärast ravi alustamist.

Kohus leidis, et arst oleks pidanud naise terviseandmetest üle kontrollima tema tundlikkust ravimitele. Arst tunnistati süüdi naise surma põhjustamises ja talle määrati karistuseks rahatrahv 50 päevamäära ulatuses, mis arsti sissetulekut arvestades teeb 4850 eurot. Kohalik tervekeskus pidi hüvitama naise matusekulud.