NordenBladet — Soome valitsus kaalub seoses koroona olukorra kiire halvenemisega taas kaugtöösoovitust. Lisaks kavatseb valitsus anda piirkondadele soovituse karmistada veelgi piiranguid.
See tähendab seda, et piiranguid võib kehtestada messidele, rongi- ja bussiliiklusele, võistkondlikule sporditegevusele ja muule grupiviisilisele tegevusele, samuti vaimulikele kogunemistele, vahendab Ilta-Sanomat.

Valitsuse allika väitel on kavas piirangutest vabastada need, kes esitavad koroonapassi. Teise valitsuse allika väitel tahetakse passi kasutamist laiendada, aga seda ei võimalda seadus.

Valitsuse allikate väitel tahetakse hoiduda lapsi puudutavatest piirangutest.

Lisaks on valitsuses arutusel sotsiaal- ja tervishoiu valdkonna töötajate kohustuslik vaktsineerimine, samuti koroonapassi kasutamise laiendamine töökohtadele. Samas tõdetakse, et koroonapassi kasutamise kehtestamiseks töökohtadel läheb aega 6-8 nädalat.

Soome pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru kritiseeris laupäeval koroona asjatundjaid, kes arvasid, et koroona olukord paraneb ja seetõttu kujunes koroonapassist Soomes piirangutest vabanemise vahend. Tegelikult oleks aga Kiuru väitel tulnud koroonapassist teha piirangute vahend.

Terviseamet karmistas reedel näomaski kasutamise soovitust. Valitsus tahab maskisoovitust veelgi laiendada.
Kui veel septembri lõpus soovitas tervisemaet kanda maski oma äranägemise järgi, siis nüüd soovitatakse nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestel kasutada maski alati siseruumides, kus on palju inimesi. Soovitus puudutab kõiki alates 12. eluaastast.

Lisaks soovib valitsus laiendada kolmandate vaktsiinidooside andmist, aga selle vastu on olnud terviseamet. Terviseamet ei kiirustaks kolmandate dooside andmisega alla 60-aastastele, kuna kahe doosi mõju on selles vanusegrupis veel hea.
Üks valitsuse allikas aga ütles, et see on halb, et terviseamet ei soovi edasi minna kolmandate doosidega ja halb on ka see, et nii terviseamet kui vaktsineerimise ekspertgrupp KRAR on selles osas valitsusega eri meelt.

Ühe valitsuse allika väitel soovitakse nüüd terviseametit avalikkuse kaudu rünnata, mõjutades ameti usaldusväärsust.
Kogu koroonakriisi ajal on valitsuses olnud sisepinged. Minister Kiuru karm koroonapoliitika on tekitanud valitsuspartnerites pahameelt, aga Kiurul on olnud peaminister Sana Marini toetus. Leitakse, et Kiuru on ajanud õiget asja, samas oli vajalik ka piirangute leevendamine septembris, kuna inimesed poleks enam vastu pidanud.

Näiteks on keskerakond olnud piiriületajate teise testi vastu, kuna see kahjustab turismi Lapimaal. Praeguseks on valitsus otsustanud piirata piiriületust neist Aafrika riikidest, kus koroona uus tüvi Omikron laiemalt levib. Siseministeeriumi andmetel muid piiriületuse piiranguid kavas kehtestada pole. Soome kaotas piirikontrolli sisepiiril ehk Euroopa Liidu riikidega juuli lõpus. Ka välispiiri kontrolli pole kavas praegu laiendada.

Avafoto: Pexels