NordenBladet — Soome välisministeerium uuendab edaspidi reisisoovitusi taas riigipõhiselt. Uuendustes võetakse jätkuvalt arvesse terviseameti soovitusi koroonaviiruse pandeemia kohta ning ka riikide üldist ohutuse olukorda.

Välisministeeriumi peamine soovitus on olla eriti ettevaatlik – lisaks Euroopa Liidu ja Schengeni riikidele ka kolmandates riikides.

Teatud riikide puhul soovitab välisministeerium siiski vältida tarbetut reisimist, vältida kõiki reisimisi või lahkuda viivitamatult riigist selle riigi üldise ohutuse olukorra tõttu.

Koroonaviirus on jätkuvalt suur ülemaailmne risk reisimise ohutusele ning olukord võib erinevates riikides ja piirkondades järsult ja ettearvamatult muutuda. Juurdepääs tervishoiule võib olla piiratud, võidakse määrata karantiine ja väljas liikumine võib olla piiratud.

Reisi vastutustundlikult
Kui otsustad reisida, ole vastutustundlik ja järgi ametivõimude soovitusi ja eeskirju.

Reisi planeerides on oluline silmas pidada, et kõik maailma riigid saavad endiselt kehtestada sisenemispiiranguid oma piiridel ning tegelik turism kõikidesse riikidesse ei pruugi olla võimalik. Enne reisi tutvu sihtkoha ametiasutuste infoga, näiteks lähima saatkonna infoga selles riigis. Kontrollige alati sisenemisreegleid. Transiitriigid võivad kehtestada ka oma sisenemispiirangud.

Üha enam riike nõuab sisenemise tingimuseks negatiivset koroonatesti tulemust, tõendit koroona läbipõdemise või koroonavaktsiini saamise kohta. Enamikus riikides on tõend nõutav riigi enda keeltes või inglise keeles. Reisile mineja peab välja selgitama tõenditega seotud nõuded.

Enne reisi kontrolli ka oma reisikindlustuse kehtivust ja katvust. Praegu on eriti oluline kontrollida, kas kindlustuskaitse on piisavalt ulatuslik pandeemia korral.
Soovitav on enne reisi teha reisiteade aadressil matkustusilmoitus.fi.