NordenBladet — Soome maksuameti korraldatud tõhustatud kontrolli käigus taksoettevõtjate seas tuli välja 1,2 miljoni euro eest tulusid, mida polnud raamatupidamises kajastatud.

Põhjalikum kontroll tehti 182 taksoettevõtja hulgas. 45 protsenti neist pidid makse juurde maksma, vahendab Iltalehti.

Soomes leevendati taksoseadust 2018. aastal, pärast mida oli lihtsam saada taksoluba ning turule lisandus hulgaliselt uusi ettevõtjaid. Raamatupidamisega polnud asjad korras nii uutel kui ka vanadel ettevõtjatel.

Kontrollis tuli välja, et ettevõtjad on raamatupidamises kajastanud ka erasõitude kulusid ning muid isiklikke väljaminekuid. Palka on makstud mustalt ja tööandja kohustused on jäetud täitmata.

Soome taksoliit andis teada, et on sellise kontrolliga rahul. Ühtlasi näitas kontrolli tulemus taksoliidu hinnangul seda, et sellist kontrolli on vaja.

Kontrollist selgus, et rahvusvaheliste firmade nagu Uber ja Yango heaks töötavad juhid ei ole teadlikud, et peavad ise teatama oma tulud maksuametile. Mõned arvavad, et taksoettevõte deklareerib nende eest tulu. Nii see aga ei ole ja taksoettevõtja peab ise oma tulud deklareerima.

Soome taksoliidu juht Timo Koskinen ütles, et teda paneb imestama, et taksofirmad ise ei juhenda juhte, kuidas tulusid deklareerida. Rahvusvahelisi firmasid ei paista huvitavat see, kuidas nende all töötavad ettevõtjad oma ühiskondlikke kohustusi täidavad. See võib aga viia turu moonutusteni.

Maksuamet jätkab taksoettevõtete tõhustatud kontrolli kuni järgmise aasta kevadeni.