NordenBladet — Soome sotsiaal- ja terviseministeerium, terviseamet ning Kela valmistavad ette tehnilist rakendust ja toimimismudelit ELi koroonatõendi väljastamiseks Soomes isikutele, kes on kolmandates riikides vaktsineeritud Euroopa terviseameti poolt tunnustatud COVID-19 vaktsiinidega. Lisaks uuritakse võimalust väljastada tõend Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) erakorralise kasutuse nimekirjas olevate vaktsiinide alusel.

Soomes viibivad või elavad isikud, kes on vaktsineeritud kolmandates riikides, saavad Soomest ELi vaktsineerimistõendi kätte kõige varem oktoobri lõpus.

Soomes vaktsineeritud isikutel on olnud võimalik alates 22. juunist saada ELi koroonatõend. ELi tõend täieliku vaktsiinikuuri kohta on väljastatud ka isikutele, kes on saanud esimese doosi teises ELi liikmesriigis või kolmandas riigis ja teise doosi Soomes.

Põhimõtteliselt saadakse koroona vastu vaktsineerimise tõend riigist, kus vaktsineerimine tehti. Kui inimene on saanud vaktsiinikuuri erinevates ELi riikides, saab ta tõendi kogu kuuri kohta riigist, kus anti viimane doos.

Teatud ELi mittekuuluvates riikides välja antud digitaalseid koroonatõendeid saab juba ELi riikides digitaalselt kontrollida. Need riigid on praegu Island, Liechtenstein, Norra, Põhja-Makedoonia, San Marino, Šveits, Türgi, Ukraina ja Vatikan. Riikide arv suureneb, kuna EL ja mitmed kolmandad riigid lepivad kokku tõendite koostalitlusvõimes.

Iga ELi riik otsustab ise, milliseid koroonatõendeid ta tulijatelt nõuab.