NordenBladet – Tere hommikut! Ilmad on läinud nii ilusaks, et hommikuti enam pikalt magada ei taha. Kella viie-kuue paiku kaob uni ära ja siis tahaks kohe aias tegutsema hakata. Ootasin eile pikisilmi, et juba niitma saaks hakata, ent ei tahtnud naabrite pärast nii vara muruniidukit käima tõmmata. Nautisin pikalt ja rahulikult hommikukohvi ja tegin kõrvale tatraputru (garneeringuks lisasin juurde kodujuustu, peeti, tilli ja marineeritud tomatit ning kurki). Seejärel saatsin pere tööle-kooli ning läksin nurmenukke korjama, et neid talveks kuivatada. Ravimtaimede kogumine ja kuivatamine on mu üks suur hobi!

Seejärel läks niitmiseks ning aiakorrastuseks. Enamsus maikuust ongi aias tegutsemise tähe all möödunud. Võtsin maha jupi sirelivõsa ning istutasin keldri peale lavendlid. Lillekastidesse panin peiulilled. Kuna (maitseaine) peenraid veel teha jõudnud pole (peenrakastid on juba valmis ja ka ilmastikukindlaks peitsitud ent pole veel õigele kohale seatud), siis istutasin ühe satsi tüümianit ja oregaanot hoopis suurde lillepotti. Kuuskedelt lõikasin alumised vastu maad olevad oksad, et kergem hooldada oleks ning laotasin ümber tüve okaspuumulda. Töö käigus kohtasin ka ühte hiigelsuurt tigu/nälkjat. Esimese hooga kartsin, et äkki see on see hirmus Hispaania teetigu või Lusitaania teetigu aga lähemal uurimisel selgus, et tegu siiski täitsa süütu ja kodumaise suure-seateoga, kes toitub kõdust ja taimejäänustest ning on aias pigem kasulik tegelane. Mitu korda oleme sellel aastal jõudnud ka oksi ja muud risu põletada – näiteks võtsime osaliselt maha vana aia, mis otse lõkkesse läks. Täna peaks saabuma Hortesest 200 (80-100cm pikkust) elupuud – Brabanti.  Need on plaan osaliselt hekiks panna kohtadele, kust aed sai maha võetud. 2017. aastal ostsin Hansaplantist sada 100cm elupuud (vaata blogi SIIT), need on tänaseks juba päris mõnusalt pikkust visanud.

Õhtul hüppasid meie poolt külalised läbi ning tõid suure kotitäie värskelt metsa alt korjatud karulauku. Njamm… sellest tuleb täna maitsev värske salat! Vastu andsin neile koduaiast korjatud ja külmutatud eelmise aasta astelpaju marju.

Kallistan!

(peale aiagaleriid leiate veel teisegi galerii, kuhu postitan mõned pildid möödunud emadepäevast).

















Pühapäeval (09.mail) oli emadepäev!  Sain Estellalt armsa potilille ning karbitäie lõhet (ta teab, et see on mu üks lemmiksöök) ning Ivanka oli teinud mulle suure hunniku erinevaid kaarte! Armastan teid nii väga – Estella Elisheva ja Ivanka Shoshana!! Olete mu silmaterad, mu rõõm ja mure!





Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Fotod: NordenBladet (Helena-Reet Ennet)