NordenBladet — Soome valitsus pani paika kultuuri-, kunsti-, spordi- ja ürituste korraldamise valdkonna toetuspaketi. Pakett toetab kultuuri, kunsti, spordi ja ürituste taastumist pandeemiast. Eesmärk on toetada sisuloojaid, luues samal ajal korraldajatele tingimused töökohtade loomiseks ja inimeste võimaluste jaoks ühiskonna avanedes üritustel osaleda. Toetuspaketi suurus on 230,86 miljonit eurot ja see lisatakse teise lisaeelarve projekti. Lisaeelarve projekt esitatakse parlamendile 29. aprillil.

Valitsus soovib toetada kultuuri, kunsti, spordi ja ürituste taastumist pandeemiast osana kogu ühiskonna ülesehitamisest ja inimeste taastumisest. Täiendav eraldis toetab valdkondades osalejaid ja tagab tegevuse järjepidevuse. Toetuspaketis pööratakse erilist tähelepanu sektori mitmekesisusele ja erinevatele töövormidele, nagu näiteks projektipõhised töötajad, füüsilisest isikust ettevõtjad, vabakutselised töötajad ja ettevõtjad. Paketist eraldatakse kultuurile ja kunstile 127,36 miljonit eurot, 18,5 miljonit eurot spordi jaoks ja 85 miljonit eurot ürituste garantiiks.

Kultuuri- ja kunstivaldkonna tervik koosneb rahalistest toetustest ja abist kultuuriettevõtjatele. Eraldised lähevad suures osas erinevatele kunsti ja kultuuri sektoritele. Umbes pool, 64,8 miljonit eraldatakse valdkonna spetsialistidele toetuste näol ning abina füüsilisest isikust ettevõtjatele. Toetusi jagab välja kunstiedenduskeskus Taike.

Haridus- ja kultuuriministeeriumi kaudu eraldatakse erinevate kunstivaldkondade ühingutele kokku 15 miljonit eurot, 20 miljonit eurot riiklike kunstiasutuste ning riigi rahastatud teatrite, orkestrite ja muuseumide jaoks, 10,5 miljonit eurot läheb kultuuriürituste ja festivalide, suveteatrite ja vaimulike suveürituste jaoks, mida korraldavad alla 150 000-eurose käibega mittetulundusühingud.

Kultuuripärandi haldajatele eraldataks kokku 3,5 miljonit eurot, 4 miljonit eurot läheb riigi toetuseta tegutsevatele kunsti põhihariduse korraldajatele, 1,5 miljonit eurot valdkonna agentuuridele. 8 miljonit eurot eraldatakse Soome Filmi Sihtasutuse kaudu väikeste ja keskmise suurusega kinode toetusteks.

Spordile antakse 18,5 miljonit eurot. Sellest eraldatakse 9 miljonit eurot spordiklubidele, 6 miljonit eurot üleriigilistele ja piirkondlikele spordiorganisatsioonidele, 3,5 miljonit eurot tühistatud või kahjumit teenivate ürituste jaoks.

Ürituste garantii jaoks eraldatakse kokku 85 miljonit eurot. Töö- ja majandusministeerium valmistab praegu ette valitsuse ettepanekut ürituste garanteerimiseks. Ürituste korraldajad ja nende alltöövõtjad saavad taotleda ürituse garantiid riigikassalt. Kui sündmus tühistatakse või selle ulatus on seaduse või ametiasutuse poolt piiratud, hüvitatakse 85 protsenti kantud kuludest. Garantii katab üritused, mis tühistatakse ajavahemikul 1. juuni – 31. detsember 2021.

Avafoto: NordenBladet