NordenBladet — Soomes on riskigruppi kuuluvate inimeste vaktsineerimine lõppemas. Mai alguseks on kõik riskigrupi inimesed saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi.

Järgmisel kuul hakkab Moderna vaktsiini Soome saabuma iga nädal, seni oli vahe kaks nädalat. Maikuu keskel saab hakata vaktsineerima terveid tööealisi inimesi, vahendab Helsingin Sanomat.

Üle 80-aastaste hulgas on Soomes veel üksikuid inimesi, keda pole vaktsineeritud. 75-79-aastastest on vaktsineeritud 87 protsenti. 70-74-aastastest on vaktsineeritud 81 protsenti ja 65-69-aastastest pooled.

Soomes valitsus muutis eelmise nädala lõpus vaktsineerimismäärust, mille kohaselt on kuni maikuu lõpuni võimalik suunata rohkem vaktsiine sinna, kus koroona olukord on hullem. Need piirkonnad on praegu Helsingi ja Uusimaa, Päijät-Häme, Ida-Savo ja Edela-Soome (Varsianais-Suomi).

Hullema koroona olukorraga piirkondades kasutatakse täiendavalt Moderna ja AstraZeneca vaktsiine. Moderna vaktsiini saabub Soome maikuus algusest iga nädal 35 000–40 000 doosi. Siiani tuli neid iga kahe nädala tagant.

Hea uudis on ka see, et Pfizer-BioNTechi vaktsiini tuleb alates järgmisest nädalast igal nädalal 50 000 doosi võrra enam kui algselt lubatud.