NordenBladet — Norra ravimiamet teatas eile pühapäeval, 21. märtsil kahest uuest tromboosi juhtumist pärast AstraZeneca koroonavaktsiiniga vaktsineerimist. Oslo ülikooli haiglas ravil olnud patsiendid surid. See on väga kurb, need on traagilised juhumid, kommenteeris Norra ravimiameti juht Steinar Madsen väljaandele NRK.

Norra ravimiamet ei välista, et juhtumid olid seotud AstraZeneca koroonavaktsiiniga. Juhtumid on üldiselt selged, aga vaja on veel lisauuringuid.

Praegu veel otsest seost juhtumite ja vaktsiini vahel pole suudetud tuvastada. Enne seda on Oslo haiglas ravil olnud kokku viis alla 55-aastast patsienti, kel peale vaktsineerimist esinesid vere hüübimise häired, verejooksud ja vereliistakute vähesus. Neist kolm on praeguseks surnud.

NRK andmetel pole Norras olnud sarnaseid probleeme teiste vaktsiinidega. Lisaks AstraZeneca vaktsiinile on Norras inimesi vaktsineeritud Pfizeri ja Moderna vaktsiinidega.

Oslo haigla teeb kõik, mis võimalik, et välja selgitada probleemi põhjus. Sarnaseid teateid on tulnud ka mujalt Euroopast.

Norra terviseameti juht Camilla Stoltenberg soovitas jälgida oma tervist kõigil neil, keda on vaktsineeritud AstraZeneca vaktsiiniga. Murettekitavad vaevused on pikaajaline haiglane enesetunne, tugev valu, ebatavalised tumedad plekid ning nahal olevad verejooksu jäljed.

Oslo haiglas juhtumite uurimisega tegelev arst Pål Andre Holme ütles, et ilmselt on tegemist teatud immuunreaktsiooniga vaktsiinile. See põhjustab vere hüübimist soodustavate antikehade tekkimist. Holme ütles, et on viiteid sellele, et juhtumid on seotud vaktsineerimisega. Patsiente on vaktsineeritud 3-10 päeva enne probleemide algust.

Norra ravimiamet teeb asja uurimisel koostööd Euroopa ravimiametiga EMA. Praegu on AstraZeneca vaktsiini kasutamine Norras peatatud. Otsus selle edasise kasutamise kohta tehakse käesoleval nädalal.

EMA teatas eelmisel nädalal, et AstraZeneca koroonavaktsiin on tõhus ja täiesti ohutu ning selle kasu ületab võimaliku kahju.