NordenBladet – Eile oli Purim* ja meil kodus väike pidu. Kuulasin Purim Dance Mix´i, jõin ära kaks pudelit shampust, saatsin mõned sõnumid (mida ma muidugi saatma poleks pidanud, sest mul on kombeks täis peaga targutada :D) ning osalesin oksjonil, kust sain oma tänaseks juba päris suurde maalikogusse juurde uue ilusa maali. Väga chill õhtu oli! Magasin öösel nagu nott kuni täna hommikul Ivanka Shoshana koputas kell kaheksa õlale ning teatas, et mul on aeg talle kaerahelbe putru tegema hakata. Tegin ka omletti (oi need päris õiged vabalt jooksvate maa kanade ja hanede munad on vast head!) ning kõrvale serveerisin avokaadot, peeti, marineeritud kurki ning kodujuustu.

Seejärel oli õue minek. Käsin täna lausa mitu korda jalutamas. Ilm oli imeline, päike paistis ning juba oli õhus kevadet tunda. Ootan väga, et ilm veel natuke soojemaks läheks ning jääkirme teedelt täiesti kaoks, siis läheb mul taas jalutusralli lahti. Olen seda pikisilmi oodanud. Täna tuli õhtuks kokku 5 km. See on alguseks päris hea aga eesmärk on taas iga päev vähemalt 2-3 tundi väljas värskes õhus toimetada ning ca 10-15 km kõndida. Liikumine annab väga hea enesetunde ning loomulikult on hea kehakaalule (eriti vajalik nendele, kes armastavad nagu mina iga päev kõiksugu hääd ja paremat küpsetada… haha). Täna küpsetasime koos Ivankaga minu välja mõeldud retsepti järgi imemaitsvaid, kohevaid ja mahlaseid kaneelirulle. Tõeliselt jammid! Retsepti leiad altpoolt peale pildigaleriid!






Retsept:  Mahlased kaneelirullid murakajogurti täidisega

Vaja läheb:
500 g lehttaigen (Eesti Pagar)
200 g Täispiima Jogurt Muraka (Alma)
100 g Võideks (Tere)
4 spl Nisujahu (Veski Mati)
4 spl suhkrut
vaniljesuhkrut, kaneeli

Valmistamine: Sulata lehttaigen ja rulli natuke õhemaks ristküliku suuruseks plaadiks. Sulata või ja sega sisse jahu, suhkur, vaniljesuhkur ja kaneel (kaneeli lisa ohtralt!) ning määri taignale. Järgmise kihina määri taignale jogurt ning keera taigen rulli ning lõika u 2cm suurusteks tükkideks. Küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni saiad on kuldpruunid.

Head isu!
Kallistan!




_____________________________________________
* Purimi on juudi püha, mida tähistatakse 14. adaril.

Lühidalt Purimist:
Megillah e. Esther´i raamat jutustab, kuidas kaks inimest kasutasid oma J-malalt saadud ande – Esther ilu ja Mordechai tarkust – J-mala rahva päästmiseks. Kui õel valitseja Haaman keelitas Pärsia kuningas Ahasuerust juutide hävitamisele, siis kuninganna Esther ja ta onu Mordechai mõtlesid välja kavala plaani, kuidas õel plaan nurjata. Vandenõu aeti nurja ja Haaman poodi üles. Seda lugu loetakse/jutustatakse igal Purimil. Sünagoogides loetakse ette kogu Eshtri raamat nii Purimi õhtul kui Purimi päeval. Vastavalt juutide seadusele ja traditsioonidele on Purim pidutsemise aeg. See on ainuke päev aastas, kus on käsk juua, et kustutada ära mälestus kurjast Haamanist. Iga kord, kui megila (Esthri rullraamatu) lugemise ajal nimetatakse Haamani nime, raputavad lapsed müra tekitavaid käristeid ja täiskasvanud põrutavad jalaga vastu maad. Lastel on seljas karnevalikostüümid, kantakse maske ja tavaks on viia sõpradele, haigetele ja vaestele kingiks toitu ja maiustusi. Oma osa on seal ka toidul: traditsioon on süüa kolmnurkseid pirukaid – Hamantasheneid.

Loe lisakas:
* Kolm palvet, mida enne Megillahi (Esther´i raamatu) lugemist öeldakse.
* Shoshanat Yaakov “The rose of Jacob” (Purimi hümn)
* Purimi küpsiste (Hamantashen) retsept
* Purimi videod lastele

 

Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂