NordenBladet — Rootsis Lääne-Götamaal peatatakse vaktsineerimine Astra Zeneca koroonavaktsiiniga. Põhjuseks on vaktsineeritud inimestel esinenud ägedad allergilised reaktsioonid. Otsus tehti koostöös kohalike tervishoiuametnikega. Vaktsineerijad on olnud ühenduses ametivõimuega seoses ägedate allergiliste reaktsioonidega Skaraborgis, vahendab Expressen.

Allergilised reaktsioonid olid tervishoiutöötajatel. Vaktsineerimise järjekorras ootel olnud meedikute vaktsineerimise ajad tühistati. Neid ei vaktsineerita selle vaktsiini partiiga. Kokku esinesid ägedad reaktsioonid viiel inimesel, neil esinesid lööve ja hingamisraskused. Tegemist oli millegi palju hullemaga kui tavalised vaktsineerimisele järgnevad reaktsioonid.

Rootsi ravimiamet alustas järelvalvemenetlusega, mis kestab kaks päeva. Menetluse käigus selgitatakse välja, mis toimus. Kõigi Astra Zeneca vaktsiinidega vaktsineerimist ei peatata, küll aga võetakse kasutusele teine partii. Kasutusel olnud partii vaktsiinidooside täpne arv pole teada, aga see sadades, mitte tuhandetes. Teiste Astra Zeneca partiidega pole selliseid reaktsioone esinenud.